Serbien vill förvärva det kinesiska flygplanet FK-3 för att undvika USA: s sanktioner

Belgrad skulle ha validerat beställningen för 3 kinesiska medelhindrande antiflygssystem FK-3, exportversion av HQ-22-systemet, för att stärka dess flygplanets kapacitet. Åtminstone är det annonsen publicerad av sidan balkansec.net, baserat på information från Jugoimport-SDPR-importföretaget för vapensystem. Dessa system kommer att komplettera Pantsir-S1-system levererades i februari förvärvad från Ryssland, och Mistral 3-system förvärvade från Frankrike, för att modernisera landets flerskiktsluftförsvar och skydda strategiska platser. 

Under flera år har de serbiska myndigheterna velat förvärva ett medelhög eller lång räckvidd luftfartygssystem, och var särskilt intresserad av den ryska S400. Men rädslan för USA: s sanktioner som en del av CAATSA-lagstiftning, liksom det höga priset på transaktionen, avskräckte Belgrad, som föredrog att vända sig till Peking, och dess FK-3-system, där Balkan-landet kommer att vara den första exportkunden. 

Serbien uppfattade 6 ryska Pantsir S1-system i februari 2020

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT