Kinesiska flygvapnet visar utökade kapaciteter runt Taiwan

Kinesiska flygvapnets intrång i Taiwan Air Identification Zone har varit en daglig händelse i flera månader. Men sedan kraftuppvisningen den 10 april med 52 flygplan under flygning samtidigt, dessa uppdrag var fram till nu begränsade i volym som i ambition. Uppdraget den 28 november var anmärkningsvärt på mer än ett sätt. Det antydde hon faktiskt inte bara 27 enheter samtidigt, det högsta antalet enheter sedan april förra året, men för första gången en av de nya Y-20U tankfartyg Kinesiska flygvapnet följde med de fem H-6 bombplan och hans eskort på fyra J-10C jaktplan och två tunga stridsflygplan J-16 långt bortom den vanliga vändpunkten för kinesiska jägare på södra delen av ön, då flygningen fortsatte 200 sjömil längs öns västra kust innan flygplanet vände tillbaka.

Genom detta uppdrag visade de kinesiska flygvapnen att de nu hade kapacitet att agera bortom den första kretsen av öar som omger Kinasjön, och därför att de inte bara kunde slå Taiwan under olika vektorer, utan också att motsätta sig stödet. som kan komma från amerikanska hangarfartyg eller flygplan baserade i Japan, och detta långt uppströms om själva ön. Med andra ord ville Peking visa att man nu hade den teoretiska kapaciteten att sätta på plats en luftblockad som kan stödja en eventuell marin blockad för att förhindra alla åtgärder från USA för att stödja Taiwan.

Den enmotoriga jaktplanen J-10C har en tankstång som gör att den kan utöka sin flygräckvidd avsevärt när den åtföljs av ett tankflygplan.

Uppenbarligen är denna manöver idag framför allt symbolisk. Faktum är att det kinesiska flygvapnet hittills bara har tankat några få Y-20U under flygning, en flotta som är otillräcklig för att stödja en luftblockad. Dessutom är det bara några av de 2000 J-450 B/C och de troliga hundratals J-10 som för närvarande är i tjänst som är utrustade med tankstolpar av de cirka 16 stridsflygplan som Peking ställer upp. Utöver själva flygplanets förmåga borde piloterna själva vara kvalificerade för denna känsliga manöver, särskilt eftersom denna förmåga fram till dess var relativt konfidentiell inom det kinesiska flygvapnet. Den visar emellertid inte bara sin ambition på kort och medellång sikt, utan också den dynamik med vilken den integrerar dessa nya kapaciteter i sitt operativa panopi.

Målet med en sådan manöver är också politiskt. Faktum är att Peking fortfarande hoppas att Taipei kommer att kapitulera "utan kamp" och ansluta sig till den kinesiska gruppen utan att någon militär åtgärd är nödvändig. Eftersom det i dag inte längre finns någon fråga om potentiell förförelse som var fallet för Hong-Kong, det enda alternativet för de kinesiska myndigheterna, vilar det på förintelsen av moralen hos taiwaneserna själva, vilket är intimt kopplat, enligt Peking , till löften om stöd från USA. Genom att föreslå att PLA kan hålla det amerikanska flygvapnet och den amerikanska flottan på avstånd, hoppas de kinesiska myndigheterna därför att den taiwanesiska befolkningen kommer att förlora sin vilja att göra motstånd och lydigt underkasta sig Pekings auktoritet. Men uppgiften kommer att vara mycket svår för Peking, eftersomen nyligen genomförd undersökning på ön visade att 85 % av taiwaneserna var för "Status quo", det vill säga en ö i demokratisk självförvaltning och besegrad av kontinental kontroll.

Den taiwanesiska fightern lyfte snabbt för att följa kinesisk träning under sin långa vandring

Om du vill veta mer