Tyskland, Polen, Slovakien: Europeiska stridsvagnar snart i Ukraina?

Hur långt vi har kommit sedan dagen efter starten av den ryska offensiven i Ukraina, ska en tysk diplomat ha svarat sin ukrainska motsvarighet att det inte var någon mening med att skicka militär utrustning till de ukrainska arméerna, eftersom den senare skulle sopas bort i en några dagar. Faktum är att de senaste dagarna har förklaringarna mångdubblats i Europa, och mer allmänt i hela det västra lägret, till förmån för mycket mer hållbart stöd till Ukraina när det gäller försvarsutrustning, inklusive den tunga utrustning som efterfrågats under flera veckor av Kiev för att stå upp mot vågorna av attacker som inletts av Moskva.

Redan förra veckan hade Prag bekräftat skickar T-72M1 stridsvagnar och BMP-1 infanteristridsfordon tagna från sin reservpark i riktning mot Ukraina, tätt följt av Bratislava som bekräftade skickar sitt enda luftvärnsbatteri S-300 PMU att ersätta de betydande ukrainska förlusterna på detta område. Storbritannien å sin sida meddelade i helgen, tack vare premiärminister Boris Johnsons besök i Kiev för att träffa sin motsvarighet Volodymir Zelensky, att London skulle skicka pansarfordon såväl som nya pansarvärnsmissiler och luftvärnsmissiler till Ukraina , men också sjöfartsmissiler och vagrantammunition, utan att man vet exakt vilken typ av ammunition det kan vara, Royal Navy har inga fartygsskyddsmissiler i kustbatteriversion och den brittiska armén använder inte vagrantammunition. USA, å sin sida, tillkännagav en ny sändning av Stinger luftvärnsmissiler och Javelin pansarvärnsmissiler, samt vagrantammunition Switchblade 300 och 600. Till och med Australien gick med i farten och skickade in Bushmaster pansarfordon i Ukraina.

Kiev och Bratislava skulle förhandla om förvärvet av 12 SpGH Zuzana självgående kanoner, med prestanda som är betydligt överlägsen den ryska 2S19 Msta-S.

Tillkännagivandena fortsatte denna vecka. Således har Slovakien meddelat att det är i diskussion med Kiev att skicka ett batteri av 12 x 155 mm SpGH Zuzana självgående kanoner, ett fordonsmonterat självgående artillerisystem8×8 ule känd för att vara särskilt effektiv och exakt, och utrustad med en räckvidd på mer än 40 km, långt utöver kapaciteten hos de ryska 2S19 Msta-S-systemen. Den tillkännagav också att det skulle vara möjligt att överföra det dussintal Mig-29 som fortfarande är i tjänst inom dess flygvapen, som skulle dras ur tjänst mycket snart för att ersättas av det nya F-16 Block 70+ Viper som beställts, men att för för närvarande var ämnet inte "på bordet", nämligen att ingen begäran från dess NATO-allierade har gjorts i detta avseende. Låt oss komma ihåg att Atlantiska alliansen satte in ett nytt Patriot-batteri i Slovakien när det skickade sitt S-300-batteri till Ukraina, och att dessa överföringar av tunga vapen just kontrolleras av Nato lika mycket som av staterna själva, för att inte försvagas. alliansens östfronts defensiva ställning.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT