Kinas försvarsindustri går till offensiv på exportscenen

År 2000 representerade kinesisk vapenexport plågsamt mer än 300 miljoner dollar. 2009 översteg de XNUMX miljard dollar för första gången, sedan 2 miljarder dollar 2013. Idag ligger Kina på fjärde plats bland vapenexportörer i världen, med mer än 5 miljarder dollar i omsättning 2021, efter USA, Ryssland och Frankrike, men före Tyskland, Italien, Storbritannien, Sydkorea och Israel. Under perioden 2017-2021, enligt SIPRI-institutet, vann Peking 4,6 % av världens export, med en uppenbar dynamik av mycket betydande tillväxt. Utöver de traditionella kunderna till kinesisk försvarsindustri, som Pakistan, har de också utökat sin internationella bas avsevärt, och är nu mycket närvarande i Afrika och Asien, men även i Mellanöstern, Sydamerika och till och med i Europa. Att döma av deras närvaro på IDEX 2023, som hålls denna vecka i Abu Dhabi, kan man förvänta sig att Peking snabbt kommer att bli en stor och viktig aktör på denna internationella scen, till och med en direkt konkurrent till USA.

Precis som Ryssland erbjuder Kina oftast dedikerad utrustning för export, snarare än utrustning som är identisk med den som är i tjänst med People's Liberation Army. I Abu Dhabi är den kinesiska montern en av de mest imponerande, med mer än 500 referenser på displayen, allt från vandrande ammunition till FC-31 stealth stridsplan, inklusive VT-4-stridsvagnen och den självgående pistolen. , och är särskilt opportunistiskt när det gäller att ta till sig lovande marknader. Idag implementerar de flesta Gulf-länderna, från Förenade Arabemiraten till Iran, kinesiska system, i synnerhet MALE Wing Loong-drönare som förvärvades när Washington vägrade att leverera sina Reapers, och Peking gör många ansträngningar för att öka sin närvaro i vissa nyckelstater, som Saudiarabien, Egypten eller Marocko.

VT4 härrör från T99 i drift i APL Analyzes Défense | Tränings- och attackflygplan | Transport Flyg
VT-4 tunga tanken är en endast exportmodell som kommer från Type 96 och Type 99A. Det erbjuds under 5 miljoner dollar.

Det måste sägas att kinesisk utrustning har något att förföra idag. Långt ifrån den bild av opålitlighet och mediokra prestanda som de hade för några år sedan, och som fortsätter att påverka övervägandet av den risk som de utgör för västerländsk och särskilt europeisk export, dessa bedöms faktiskt nu vara effektiva, pålitliga och effektiva av sina användare, till ett pris för förvärv och implementering som är betydligt lägre än vad europeiska industrier erbjuder. Således erbjuds en tung VT-4 stridsvagn till mindre än 5 miljoner dollar per enhet, listpris, dvs mindre än halva priset av en västerländsk stridsvagn, för prestanda och system, om inte jämförbara, i alla fall nära. . På samma sätt erbjuds tränings- och attackflygplanet L15 under 15 miljoner dollar. flyga iväg skick, jämfört med 25 miljoner USD för den italienska M346 med jämförbar prestanda och kapacitet. Det är knappast förvånande, i detta sammanhang, att denna utrustning hittar fler och fler köpare på den internationella scenen, samtidigt som mycket mer moderna och effektiva system, som Y-20-lastplanet, Type 054A-fregatten eller Type 039B-ubåtarna är erbjuds också till mycket attraktiva priser.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Tränings- och attackflygplan | Transport Flyg

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna