Boeing erbjuder nya 155 mm ramjetskal till US Army

Med ankomsten av ny ammunition, som t.ex. amerikanska XM1113 eller den italienska vulkanen, har sortimentet av artilleriskal ökat avsevärt under de senaste åren. Så där eller M109A6 Paladin utrustad med en 39-kaliber L / 39-pistol (39 gånger diametern på 155 mm skalet, eller 6,05 m) kämpade för att träffa mål på 20 km med traditionella skal, kan den nu träffa mål 40 km bort med XM1113, dessutom med kraftigt ökad precision tack vare GPS, tröghets- eller laservägledning. Förutom ankomsten av dessa så kallade "extra framdrivningsskal", det vill säga att dra nytta av ytterligare dragkraft via en raketmotor vid den stigande fasen av den ballistiska banan, har vapeningenjörerna också åtagit sig att förlänga rören på artillerivapen. Vari, den franska CAESAR är utrustad med en 52-kaliber kanon, dvs. som Katana från Nexter.

Boeing ingenjörer har å sin sida bestämt sig för att byta ut pulver-tillsatt framdrivningssystem för de utvidgade skalen, att ersätta det med en mini-ramjet, ett munstycke där atmosfärisk luft används som ett oxidationsmedel för att antända flytande bränsle för att ge en knuff. Denna lösning, en fransk specialitet från början, användes på flera typer av supersoniska långdistansmissiler, till exempel den franska kärnmissilen ASMPA eller den europeiska långdistans-luft-till-luft-missilen från Méteor. Dess integration i ett artilleri -skal ger två stora fördelar. Det första, helt uppenbart, är att framdrivningssystemet inte behöver transportera sin oxidationsmedel utöver bränslet, vilket väsentligt lättar enheten, eller åtminstone ger den en ökad kapacitet att transportera bränsle till massan. Och identisk storlek.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT