M1299 ERCA superkanon: den amerikanska armén kastar in handduken och lämnar amerikanskt artilleri utan en lösning

Lanserades 2019, programmet Extended-Range Cannon Artillery, eller ERCA, och M1299 superkanonen, skulle tillåta den amerikanska armén att återta fördelen när det gäller artilleri, medan M109 Paladin och dess 39-punds rörkaliber erbjöd prestanda mycket lägre än de för European Archer, Pzh2000 och Caesar, och deras 52 kaliberrör.

Således, där räckvidden för Paladin, med konventionella skal, lockar på 24 km, överstiger de europeiska systemen 40 km. Ännu värre, Kina och Ryssland har också åtagit sig att utrusta sina arméer med dessa 8 meter långa kanoner, med den kinesiska PCL-181 och den nya 2S35 Ryska Koalitsiya-sv.

ERCA-programmet, en av pelarna i BIG 6 superprogrammet, var tvungen att möta denna utmaning, genom att utrusta M109 med ett nytt 58 kaliberrör för att föda M1299, vilket gör att den kan driva konventionella granater upp till 70 km. Om de första testerna var uppmuntrande, verkar det som om de tekniska svårigheter som har stött på under de senaste månaderna fått överlägsen av programmet.

För snabbt slitage av 58 kaliber XM907 L/58 pipan 

För drygt ett år sedan, i januari 2023, tillkännagav den amerikanska armén att tester av dess M1299 självgående pistol, en M109 utrustad med 58 kaliber XM907 rör, visade tecken på snabbt slitage. En undersökning genomfördes sedan för att förstå orsakerna till denna överdrivna trötthet, och särskilt hur problemet kunde kringgås.

pzh2000
Pzh2000 är ett av dessa europeiska artillerisystem som togs i bruk för 15 till 20 år sedan, utrustat med ett 52 kaliberrör (52 gånger kalibern av vapnet, dvs. 8,06 m), vars räckvidd och precision är mycket större än de av 39 kaliber rör, som för den amerikanska M109.

Ju längre ett artillerirör är, desto större blir de mekaniska och termiska påfrestningarna under avfyring. Om det för ett sjöartillerisystem lätt är möjligt att öka rörets tjocklek, att öka dess motstånd, kan denna uppenbara lösning inte lätt överföras till en självgående kanon, för vilken viktökningen endast skulle vara avsevärt med ett tjockare rör. ändra fordonets rörlighet och stabilitet.

Amerikanska ingenjörer letade därför i ett år efter en lösning för att bibehålla längden på XM907-pistolen, utan att väsentligt öka dess massa, för att öka dess motståndskraft mot stress.

Dessa svårigheter är inte förvånande. Redan nu slits de 52 kaliberrören i Caesar, Pzh2000, Archer och K9 betydligt snabbare än de 39 kaliberrören som tidigare använts, vilket, särskilt i Ukraina, medför ett ökat behov av förnyelse av de installerade europeiska systemen. Kievs arméer.

Den amerikanska armén tillkännager att dess M1299 supervapen överges från ERCA-programmet i 2025 års budget.

Uppenbarligen var ansträngningarna att hitta en lämplig lösning för M1299 förgäves. Den amerikanska armén har faktiskt meddelat, som en del av presentationen av dessa förfrågningar om 2025 års budget (som börjar den 1 oktober 2024), övergivandet av detta program och de tillhörande investeringarna.

super-gun M1299 US Army
M1299 är ett M109-chassi utrustat med ett 58 kaliber (9 m) rör, för att uppnå en räckvidd på 70 km med ett konventionellt skal. Amerikanska ingenjörer kunde dock inte lösa problemen med för tidigt slitage av röret, vilket ledde till att programmet övergavs.

Med anledning av presentationen av den amerikanska arméns prognosbudget för 2025 den 8 mars bekräftade Doug R. Bush, biträdande sekreterare för den amerikanska armén med ansvar för förvärv, att trots avslutningen av prototypfasen, efter att ha gjort det möjligt att leverera 20 förväntade XM1299s, tillät svårigheterna inte att gå in i produktionsfasen.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Artilleri | Försvarsnyheter | Konstruktion av pansarfordon

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna