Den amerikanska armén slår dödsstöten för bogserat artilleri

"Vi har sett slutet på effektiviteten av bogserat artilleri." Det här är orden som general James Rainey, chef för US Army Futures Command, talade vid Global Force-symposiet för Association of the US Army.

Enligt den amerikanska generalen förbereder den amerikanska armén sig för stora omvandlingar när det gäller artilleri, trots det nyligen aviserade övergivandet av superkanonen från programmet Extended Range Cannon Artillery (ERCA), men vänder sig nu bort från det bogserade artilleriet. bedömdes, inte utan objektiva skäl, alltför sårbara.

Kriget i Ukraina har satt artilleriet tillbaka i centrum för luft-landstrider

Som var fallet med stridsvagnar och mekaniserat infanteri har artilleri försummats av många arméer, särskilt i väst, under de senaste 30 åren. Således använder majoriteten av Natos arméer, inklusive den amerikanska armén, fortfarande idag artillerisystem designade under det kalla kriget, såsom amerikanska M109, brittiska AS 90, eller 2S3 och sovjetiska 2S19 i Östeuropa.

2S39 Koalitsiya-SV
Den amerikanska armén måste svara på igångsättningen av nya artillerisystem, såsom den kinesiska PCl-181, eller 2S35 Koalitsiya-SV, med högre prestanda än dess M109.

Engagerade i asymmetriska teatrar, mötte motståndare med lite artilleri och ingen luftfart, utvecklades dessa arméer från eldstöd från artilleri till det som tillhandahålls av flyg eller helikoptrar. Inte ens på relativt intensiva teatrar, som Irak eller Syrien, har västerländsk luftöverhöghet, som Rysslands i Syrien, aldrig ifrågasatts.

Kriget i Ukraina har djupt stört dessa paradigm. Även om det har ett mycket mindre flygvapen, har Kiev i själva verket i mer än två år lyckats innehålla rysk luftmakt och dess tusen strids- och attackplan, med hjälp av ett tätt och effektivt luftförsvarsnätverk.

Det var dessutom samma sak beträffande de ukrainska flygvapnen av det ryska DCA. Båda flygvapnen tvingades, av dessa luftvärnsförsvar, att operera på avstånd från insatslinjen, vare sig det var stridsplan eller attackhelikoptrar, vilket gjorde nära luftstöd mycket svårare.

Denna funktion föll fullt ut på artilleriet, vilket dessutom krävdes av den sovjetiska doktrinen. Det blev mycket snabbt kärnan i maktbalansen i kriget i Ukraina, med antalet tillgängliga rör som måttstock, såväl som lagren av 152 och 155 mm skal.

Bogserat artilleri för sårbart för motbatteri och drönare

Om artilleriet har återtagit sin avgörande roll på slagfältet i Ukraina har det också betalat ett högt pris för dess intensiva användning under de senaste två åren. Således, enligt Oryx webbplats, 350 bogserade artillerisystem, 700 självgående system och mer än 360 ryska raketuppskjutare har förstörts, skadats eller övergivits sedan februari 2022, det vill säga hälften av det teoretiska inventariet av Moskvas arméer, i början av konflikten.

M777 bogserat artilleri
Mer ekonomiskt, bogserat artilleri är också mycket mer sårbart. I Ukraina har nästan hälften av de 186 M777 som levererats av USA redan förstörts eller skadats.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Artilleri | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna