Kinesiska flygvapnet använder tidigare krigare som förvandlats till drönare mot Taiwan

Folkrepubliken Kina producerade, mellan 50- och 80-talen, nästan 8500 stridsflygplan som härrör från sovjetiska modeller, såsom Shenyang J-5 härrörande från Mig-17 producerade i 1800 enheter, Shenyang J-6 och Nanchang Q- 5 härrörande från Mig-19 producerade i 4500 respektive 1300 exemplar, samt Chengdu J-7 från Mig-21 och producerades i mer än 2400 exemplar. Några av dessa flygplan, inklusive Q-5 och J-7, är fortfarande i tjänst hos Air Force of the People's Liberation Army, men en majoritet av dessa flygplan har placerats i reserv. Denna gruva av enheter, varav många potentiellt kan återuppta luften med en underhållsfas, verkar avsedd att användas av den kinesiska generalstaben i obemannade versioner, vilket förvandlar dessa smidiga och snabba krigare, visserligen föråldrade i många aspekter, i bekämpa drönare.

Till exempel publicerade Oriental Theatre Command of the People's Liberation Army nyligen foton som visar ibruktagandet av två J-6 supersoniska dubbelstridsflygplan som förvandlats till drönare. Dessutom tyder serienumren på de enheter som döljs på bilderna på att denna modell redan var i tjänst hos det kinesiska flygvapnet. Samtidigt tog dock satellitbilder tagna den 15 september Liancheng flygbas, som ligger mitt emot Taiwan, visade en mycket hög koncentration av J-6, mer än 50 enheter som analytiker tror är J-6W-drönareversioner, vilket tyder på att denna transformation främst är avsedd att användas under en eventuell attack på den oberoende ön av PLA. Minns att samtidigt flera flygbaser som ligger nära Taiwanpasset, såg deras mottagnings- och försvarskapacitet avsevärt öka.

den 15 september 2021 rymde Liancheng flygbas, 350 km från Taiwan, ett femtiotal J-6-krigare, troligen i drönareversion.

J-1962, som togs i bruk 6, var den första överljudsflygplanet för flygvapnet i Folkets befrielsearmé. Endast 12,5 m lång (exklusive pitotsonden) för ett vingspann på 9 meter, hade flygplanet en egenvikt på 5,2 ton och en maximal startvikt på 8,8 ton. Dess två Wopen WP-6A-motorer, producerade lokalt av Turmansky RD-9, erbjöd en enhetskraft på 2,6 ton torr och 3,3 ton med efterbrännare, vilket gav flygplanet ett utmärkt effekt / vikt-förhållande för tiden och därmed stor manövrerbarhet, särskilt vid hög subsonisk hastighet tack vare dess högpilar. Å andra sidan hade J-6 bara en maxhastighet på Mach 1,45, och dess räckvidd var begränsad till 640 km med ytterligare tankar, långt under prestanda för Mig-21 och J-7. som efterträdde honom. Beväpningen av enheten, bestående av 3 30 mm kanoner matade vid 70 rundor vardera, och AA-2 Atoll-missilen, gjorde den till en högpresterande fighter för sin tid, men under mer moderna och mer mångsidiga enheter som F -4 American Phantom, eller den sovjetiska Mig-21. De sista J-6: erna togs ur tjänst i slutet av 90-talet i stridsenheterna i PLAAF.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT