Indiska ubåtar: tävlingen får inte missas för Naval Group

Efter tillbakadragandet av Kockums och dess A26 Oceanic ubåt i början av 2020 är det nu tyska TKMS och dess typ 214 att kasta in handduken i Indisk tävling P75i som syftar till att bygga 6 oceaniska ubåtar med anaerob framdrivning AIP på landets varv, med en viktig dimension av tekniköverföring. Han stannar 4 tillverkare deltog i denna tävling : spanska Navantia med S-80 Plus, sydkoreanska Huyndai med DSME-3000 härrörande från Dosan Ahn Changho klass, ryska Rubin med Amur -klassen, och SMX 3.0 från French Naval Group, härrörande från ubåt Suffren och Shortfin Barracuda -programmet som tog rubrikerna de senaste veckorna efter alltmer omtvistad förändring av hållning från Australien till förmån för amerikanska eller brittiska kärnkraftsdrivna dränkare.

För den franska skeppsbyggaren är detta indiska program därför av strategisk betydelse, inte bara ur kommersiell synvinkel, utan även ur teknisk synvinkel, för att förbli en stor aktör på den alltmer konventionella drivbåtsmarknaden. med ankomsten av nya spelare som Kina (typ 039), Japan (Taïgei-klass) samt Spanien (S-80 plus) och Sydkorea (Dosan Ahn Changho-klass). De två sistnämnda deltar också i denna tävling, medan, som ett tecken på tiden, två traditionella aktörer på denna marknad, Sverige och Tyskland, föredrar att dra sig tillbaka. Under flera månader tycks indiska kommentatorer anse att beslutet kommer att fattas i denna tävling mellan de två traditionella partnerna i den indiska marinindustrin, Ryssland och Frankrike. Och som vi kommer att se har det franska erbjudandet många styrkor att lyfta fram utmaningarna.

Fördelarna med Barracuda SMX 3.0

Huvudtillgången i det franska fallet kommer från ubåten själv. Nominerad tills vidare SMX 3.0, det är en härledd version av Kortfenad Barracuda, som innehåller de senaste tekniska framstegen som utvecklats för Suffren -klassens ANS -program från den franska marinen, idag utan tvekan en av de bästa ubåtarna av denna typ, särskilt för ”Hunter killer” -uppdrag, är det att säga jakt på fiendens ubåtar. Faktum är att SMX 3.0 är den mest imponerande ubåten bland de fyra fartyg som erbjuds, med en längd på nästan 4 meter och 85 meter i diameter och en förskjutning av mer än 8,5 ton under vattnet. Fartyget är utformat för att erbjuda den närmaste prestandan till ett ANS medan det kvarstår med konventionell AIP -framdrivning. Således, som Suffren, kommer den att kunna navigera i hög hastighet på ett tyst sätt tack vare sin Pump-Jet, en kanaliserad propeller som reducerar ljuddiffusionen och kavitationen hos drivmedelspropellern. Fartygets energi kommer att levereras av den nya FC2G AIP -modulen utvecklad av Naval Group, liksom på de nya jon-litiumbatterierna som utvecklats i samarbete med SAFT, för att erbjuda en dykautonomi på flera veckor och förskjutningshastigheter nära en ANS.

SMX 3.0 härrör från SMX 0cean -konceptet, som redan möjliggjorde integration av VLS

Dessutom erbjuder längden och volymen ombord på SMX 3.0 betydande möjligheter att integrera vertikala lanseringssystem, eller VLS, och därmed implementera Brahmos tunga överljudsmissil. Ursprungligen presenterades som ett alternativ som önskades av New Delhi, detta behov har nu framstått som ett absolut krav, vilket kanske förklarar tillbakadragandet av TKMS, medan den 8m40 långa Brahmos -missilen skulle ha krävt en djup omformning av den föreslagna typen 214. Den sista stora tillgången för SMX 3.0, Suffren -klassen ANS, som börjar ta tjänst inom den franska marinen, och som delar många teknologier med modellen som erbjuds i New Delhi, för att särskilt visa på potentialen hos vissa nyckelteknologi, till exempel Pump-Jet, Saint-André-tvärkontrollen eller den anekoiska beläggningen som täcker fartyget för att absorbera ljudvågor, särskilt inför aktiv sonar.

Styrkorna i Naval Group i Indien


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT