Japan, Indien .. Har atomubåtloppet i Stilla havet börjat?

I efterdyningarna av tillkännagivandet om skapandet av AUKUS -alliansen som sammanförde USA, Storbritannien och Australien, och av den sistnämndas order om ubåtar till kärnvapenattack till nackdel för ubåtarna med konventionell framdrivning Shortfin Barracuda beställd från Naval Group, vi betecknade " I Australien öppnar Joe Biden en mycket farlig Pandoras låda”, En analys med fokus på risken att med denna manöver se många länder frikänna sig från det tysta avtalet som hittills hindrat de fem stora kärnkraftsnationerna att exportera kärnkraftsbåtar. Uppenbarligen expanderar detta alternativ verkligen mycket snabbt, särskilt med flera stora militära nationer i Indo-Pacific-teatern, som hittills har berövats detta alternativ.

Kom ihåg att till skillnad från en ubåt med konventionell framdrivning, det vill säga att kombinera en dieselmotor, batterier och oftast nu, ett anaerobt elproduktionssystem som kallas AIP (Air Independent Propulsion) för att öka dykautonomin upp till tjugo dagar behöver kärnkraftsbåtar inte dyka upp igen för att förnya syret ombord för att låta dieselmotorerna fungera och ladda batterierna. I själva verket kan fartyget utvecklas under en nästan obegränsad tid under dykning, gränsen ges av den tillgängliga maten och besättningens psykologiska tillstånd, det vill säga i genomsnitt 2 månader per uppdrag. Förutom, dessa fartyg kan utvecklas med hög hastighet under dykning utan tidsbegränsning, där konventionella ubåtar, även AIP, bara kan arbeta med låg hastighet, annars laddas batterierna ur mycket snabbt. Å andra sidan, och i motsats till vad som ibland har sagts eller skrivits under de senaste dagarna, är kärnkraftsbåtar inte mer diskreta än konventionella ubåtar, i den meningen att de senare, en gång på batterier och i långsam hastighet eller när de stoppas, producerar nästan inget buller, medan kärnkedjan i ett ANS fortfarande ger en viss ljudnivå, är den nu sämre än kraftigare än själva "havets ljud", cirka 40 db eller ljudet från en modern diskmaskin.

INS Arihant atomubåtskyttebåt är Indiens första kärnkraftsbåt. Slutet på status quo för denna tekniska export kommer att göra det möjligt för New Delhi att snabbt öka sin kompetens på detta område, särskilt med hjälp av Frankrike.

Det första landet för vilket tillgång till en teknik som gör det möjligt att designa och bygga en flotta av kärnkraftsbåtar avsedda för attacker och som förkortats av förkortningen SNA på franska eller SSN på engelska, är utan tvekan Indien., Som startade en stor insats för att modernisera och utöka sin flotta, och vars marines stabschef meddelade i juni förra året att han var redo att offra sitt 3: e hangarfartyg för att förvärva 6 nedsänkbara delar av denna typ. Det var därför ingen slump att efter meddelandet om brott mot det australiensiska kontraktet, den franska presidentens första internationella förklaring var tillsammans med hans indiska motsvarighet Narendra Modi, att bekräfta de två ländernas vilja att inrätta ett inkluderande samarbete i Stilla havet, och att understryka den strategiska rollen för det fransk-indiska tekniska försvarssamarbetet på detta område, och detta särskilt eftersom Indien, om hon själv uppfattade sin egen klass, av kärnkraftsbåt, INS Arihant, är det långt ifrån lika med expertisen hos de fem stora kärnkraftsnationerna inom detta område.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT