I Australien öppnar Joe Biden en mycket farlig Pandoras låda

Sedan bekräftelsen av hävandet av kontraktet för förvärvet av 12 konventionella framdrivningsubåtar av typen Shortfin Barracuda som designats av den franska sjögruppen och integrationen av Canberra i en trepartsallians med USA och Storbritannien, inklusive, bland annat försäljning av amerikanska kärnvapenattacker, försvarssamfundet är i upprördhet, särskilt i Frankrike. "Stab", "Treason" .. det saknas inte kvalificeringar angående ämnet, utan också den form med vilken detta beslut offentliggjordes, vilket allvarligt skadade den internationella bilden av den franska militära marinindustrin i många år. Å andra sidan verkar väldigt få, inklusive bland de anglosaxiska medierna, bry sig om de geopolitiska konsekvenserna av ett sådant beslut. Dessa är dock både många och potentiellt extremt farliga, både för fred i Indo-Pacific-teatern och på hela planeten.

I fyrtio år hade amerikaner, britter, ryssar, fransmän och kineser verkligen en gemensam tyst läsning av icke-spridningsfördraget. Även om detta strängt förbjöd export eller överföring av kärnvapenteknik, utvidgades detta också med kapillaritet till användning av kärnkraft som energikälla för militär utrustning. Med andra ord är det ingen fråga, för de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, att låta en ny aktör komma in i deras inre krets, såvida inte den senare själv lyckas förvärva den teknik som är nödvändig för att designa en reaktor som kan "gå in i en ubåt eller ett krigsfartyg. Faktum är att flottan av kärnkraftsbåtar fortfarande var begränsad till dessa länder. Indien utvecklade sin egen reaktor som gjorde det möjligt för den att integrera denna grupp med Arihant -klassens SSBN, och som gjorde det möjligt för Moskva att hyra en ubåt i atomkärnan i Akula -klass. Och om Frankrike stöder Brasilien i sitt ubåtprogram för kärnvapenattacker, deltar det i alla fall inte i själva reaktorns konstruktion, eftersom dess bistånd är begränsat till dess integration i ett fartyg.

Indien har i flera år leasat ut en rysk projektklass ubåt från Shchouka-B, projektklass 971, utsedd inom Nato under koden Akula.

Faktum är att när Joe Biden, Boris Johnson och Scott Morrisson meddelar att USA och Storbritannien kommer att exportera ANS till Australien, ett land som inte ens har ett civilt kärnkraftsprogram, och som förbjöd det en liten stund ännu tillgång till dess hamnar till kärnkraftsdrivna ubåtar bryter de tre männen mot alla de outtalade regler som gjorde det möjligt att begränsa spridningen av denna typ av vapen i världen. Denna punkt ignoreras inte, Joe Biden själv har angett att alla ansträngningar kommer att göras för att respektera icke-spridningspakten. Om det finns någon tvekan om att det verkligen kommer att respekteras i brevet, kommer det utan tvekan att överträdas i anden. Från och med nu hindrar ingenting Peking från att sälja ANS till Islamabad eller Pyongyang, som Moskva från att erbjuda sin egen Yasen-M i New Delhi, Kairo eller Caracas inom en tidsram som vi föreställer oss mycket korta. Detta paradigmskifte kan till och med passa Paris, Suffren-klassen är överlägset ANS som erbjuder det bästa prestanda-prisförhållandet för närvarande i väst, med en byggkostnad på cirka 3 miljarder dollar, mot 1,2 miljarder dollar för brittiska Astute, och nästan 1,9 miljarder dollar för amerikanska Virginia, och möjligheter i Sydkorea, Indien eller Brasilien.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT