De mest efterlängtade nyheterna från den kinesiska airshowen i Zhuhai

Från den 28 december till den 3 oktober kommer China Air Show att hållas i Zhuhai, nära Macao på Kinas sydkust, China Air Show, som med åren har blivit en av de stora utställningarna på planeten som ägnas åt detta ämne. Traditionellt fokuserat främst på presentationen av kinesisk utrustning inom flygfältet och i stor utsträckning inom försvaret, 2021 -upplagan kan vara ett landmärke, med många nya program tillkännagivna, samt exklusiva presentationer av flygplan och modeller. Även om showen ännu inte har startat skapade många upplägg betydande intresse från det internationella luftfarts- och försvarssamhället, vare sig det gäller drönare, missiler och stridsflygplan.

Inom stridsflygplan har just flera exklusiva presentationer redan tillkännagivits, i synnerhet den J-16D: s elektroniska krigsflygplan, vars detaljer vi redan har diskuterat, och av femte generationens jaktflygplan J-5A, första utvecklingen av J-20 utrustad, bland andra utvecklingar, av ny turbojet WS-10 en enhetskraft på 132 KN i stället för den ryska Saturn AL-31 turbojetmotorn som hittills har monterats på flygplanet. Dessa enheter, båda redan i drift, visar tekniska vinster från den kinesiska flygindustrin, nu nära full strategisk autonomi på detta område. Fortfarande är det osannolikt att stjärnorna i serien är dessa två enheter, inte ens den nedslående modellen av FC-31 medan alla väntade på den inbyggda J-35-marinversionen av flygplanet, som fortfarande är under utveckling, och förmodligen hölls i hemlighet tills det togs i drift samtidigt som Type-003-hangarfartyget tillverkades i Shanghai.

modellen av en femte generationens enmotorig fighter under presenningar på den centrala monter vid Zhuhai 5

Faktum är att två andra stridsflygplan, i form av modeller, obevekligt kommer att locka besökare till showen. Den första, om vilken vi nästan inte vet någonting och som fortfarande är täckt på stativet, skulle vara en femte generationens lätt enmotorig fighter, kanske den känd ny femte generationens jaktplan utvecklad av Shenyang. Naturligtvis tänker vi omedelbart på det ryska Checkmate-programmet som presenterades med stor fanfare på MAKS-2021 i slutet av augusti i år i Moskva. Uppenbarligen har Peking, precis som Moskva, vidtagit måttet på den kommersiella och politiska potential som ett stridsflygplan av denna typ kan representera i sin internationella katalog, som vill vara prisvärt och effektivt, för att ersätta de många mig-21, Su-22 , Su-25, F-16 och andra Mirage fortfarande i tjänst med många flygvapen runt om i världen. Eftersom vi inte har någon annan information än "enmotor" och "femte generationen" (fjärde i den kinesiska nomenklaturen) måste vi vänta till 5 september för att få veta mer.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT