US Air Force vill utforma NGAD-programmet som en familj av stridsflygplan

Sedan början av 70-talet och ankomsten av de första digitala systemen ombord på stridsflygplan har mycket få utvecklingsprogram fokuserat på att utveckla, inte en enhet, utan en familj av enheter som är länkade av samma tekniska bas. Som det var fallet med Mirage III eller F4 Phantom II-familjen. I bästa fall framkom några specialversioner, till exempel EA18G Growler härledd från F / A 18 F Super Hornet för elektronisk krigföring, eller F15E Strike Eagle härledd från F15C Eagle för överfall. Den enda familjen av stridsflygplan som verkligen har lyckats etablera sig under de senaste 50 åren är ingen annan än den sovjetiska / ryska flankern som från luftöverlägsenhet Su-27 kommer att se utformningen av den tvåsitsiga Su-30. mångsidig, den inbyggda Su-33, den långväga bombardemanget Su-34, och i sin ultimata version, Su-35s, samtidigt som Kina, och på samma grund, utvecklade J-11 av överlägsenhet , den inbyggda J15 och den tvåsitsiga multimission J-16, de två senare har också gett upphov till elektroniska krigsversioner J15D och J16D.

Gränserna för nuvarande industriell doktrin

Mångsidighet, skalbarhet och massproduktion hade i själva verket höjts till rangen av absoluta dogmer både av tillverkarna och av flygvapnet, som såg det som ett svar på den obönhörliga ökningen av anskaffningskostnader och innehav av stridsflygplan, som utvecklades mycket. snabbare än flygvapnets budgetar skulle genomföra dem. Och faktiskt, den nuvarande generationen av stridsflygplan, såsom F35, den Rafale eller Typhoon, representerar den ultimata kulmen av denna doktrin, med enheter som kan utföra alla uppdrag i spektrumet och utvecklas över tiden för att förbli i toppen av den nuvarande tekniska pyramiden. Det amerikanska flygvapnet deltog aktivt i marknadsföringen av denna modell, först genom F15 och F16, sedan F35A, som länge ansetts vara det ultimata stridsflygplanet av Pentagon, tills kompromisser som var nödvändiga för att uppnå denna svåra ekvation exploderade i ansikten på amerikanska strateger, och det blev uppenbart att hållbarheten hos en sådan modell ledde till sådana överdrivna utgifter att de skulle leda till försvagningen av flygstyrkorna själva. Då visade chef för förvärv av det amerikanska flygvapnet, doktor Will Roper att de extra kostnader som är förknippade med mångsidigheten och skalbarheten som krävs av denna modell, liksom konsekvenserna för den amerikanska industriella strukturen avstorskalig produktion, hade inom ramen för F35-programmet blivit kontraproduktivt och inaktiverande både för planering och för den amerikanska flygvapnets operativa verksamhet.

Will roper Analyserar försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Tidigare amerikanska flygvapendirektören för förvärv och utveckling Will Roper var en stark förespråkare för en ny utvecklingsdoktrin för stridsflygplan som en del av en ny "Century Series"

Tyvärr hade Lockheed-Martins program under tiden blivit så gigantiskt och polymorft att det nästan var omöjligt för det amerikanska flygvapnet att omdirigera sina investeringar mot en mer pragmatisk strategi, och framför allt bättre anpassad till de utmaningar som uppstod. de kinesiska och ryska väpnade styrkorna. Med 250.000 48 jobb fördelat på 50 av de 35 amerikanska staterna är FXNUMX-programmet i själva verket politiskt orörligt och den minsta förklaringen som kan undergräva det innebär en omedelbar reaktion från många amerikanska parlamentariker, men också kraftfulla fackliga organisationer i landet. För att komma ur denna återvändsgränd, US Air Force verkar satsa på Next Generation Air Dominance Program, eller NGAD, genom vilken det mycket väl kan uppnå sina mål trots hård motstånd från F35-ekosystemet.

Förvandla NGAD-programmet till en familj av enheter


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna