Will Roper vill ersätta F35 med NGAD i US Air Force

Kommer att springa, den mycket inflytelserika personen som ansvarar för US Air Force: s förvärvsprogram, har aldrig dolt sina reservationer beträffande F35-programmet, vilket han anser vara för komplicerat, för mångsidigt hotar amerikanska industribalanser inom detta område och framför allt för dyrt. Medan hans tjänst potentiellt hotas av den överhängande ankomsten av Biden-administrationen, gör han fler meddelanden, både för att presentera sig som en opolitisk tillgång i tävlingen mellan USA och Kina, och för att lyfta fram dess nästa generation Air Dominance-program, eller NGAD, och konceptet Digital Century Series, på många sätt motarbetet för F35-programmet.

Och tillkännagivandena från Will Roper de senaste dagarna har förtjänsten av framställer tydligt frågan om F35-programmet. Enligt honom skulle det vara illusoriskt att hoppas att kostnaderna för att äga Lockheed-Martins enhet till och med skulle sjunka över de tröskelvärden som redan uppnåtts. Men på denna kostnadsnivå kommer det amerikanska flygvapnet inte att kunna förvärva alla de 1763 F35A som ursprungligen planerades för att ersätta F16, A10 och en del av F15 från USA: s flygvapen. För om den sistnämnda inom den nuvarande ramen för den planerade ökningen av sin årliga budget verkligen kan skaffa sig enheter under 15 till 20 år framöver kommer den inte att kunna genomföra dem, både underhåll och kostnader för använda dess orimliga.

Det amerikanska flygvapnets NGAD-program kan mycket väl förkorta ambitionerna med F35-programmet

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT