Ersättningen av de indiska T72: erna är en unik möjlighet för Nexter och den franska armén

I början av juni återupptogs de indiska myndigheterna officiellt programmet Future Ready Combat Vehicles, eller FRCVsom syftar till att skaffa 1700 tunga pansarfordon för att ersätta cirka 2200 T72-stridsvagnar som för närvarande är i tjänst hos landets väpnade styrkor. En begäran om information skickades till cirka 12 tillverkare av tunga tankar: ryska Uralvagonzavod för T90M och T-14 Armata, American General Dynamics för M1Ax Abrams, tyska Krauss-Maffei Wegman för Leopard 2, sydkoreanska Rotem för K2, turkiska Otokar för Atlay, serbiska Yugoimport för M-84, ukrainska Malyshev för T-84, italienska Leonardo för Ariete, israeliska Mantak för Merkava, brittiska BAe för Challenger, den indiska DRDO-byrån för en lokalt tillverkad tank och den franska Nexter för Leclerc. Det tillkännagivna målet är att bygga 1700 pansarfordon, varav en stor del är stridsvagnar, men också specialfordon för befälhavare, ingenjörer, mobil artilleri och luftförsvar, i slutet av decenniet., Och detta naturligtvis i Indiska fabriker som respekterar "Make in India" kära för president Modi.

Men bland denna imponerande lista över tillverkare är många de som erbjuder tankar som anses vara för tunga för den indiska teatern, vilket är fallet med amerikanska M1 Abrams och Tyska leoparden 2som visar mer än 70 ton på skalan. Andra, som serbiska M84 och italienska Ariette, erbjuder inte de avancerade moderna stridsfunktioner som krävs, eftersom rustningen inte längre stöds helt av tillverkaren. Andra äntligen saknar teknisk mognad, såsom den turkiska Atlay. Under den tidigare versionen av denna anbudsinfordran stod faktiskt fyra pansarfordon fram för de indiska myndigheterna: sydkoreanska K4, ukrainska T2 och särskilt ryska T84 och franska Leclerc, som fungerade som favoriter. Innan tävlingen är inställt. Och det är sant att på grund av dess massa på endast 14 ton, dess stora rörlighet tack vare sin 55 hk motor, och excellensen av dess torn och dess dynamiska siktsystem, Svarade Leclerc på många sätt på indiska behov. Men sedan 2015 har situationen förändrats avsevärt, både ur teknisk och industriell synvinkel, och särskilt med avseende på global geopolitik. Och inför dessa nya parametrar kan FRCV-programmet för Frankrike representera mycket mer än en kommersiell möjlighet genom att bli en strategisk fråga för att ge armén tillbaka den nödvändiga och tillräckliga kapaciteten. i strid med hög intensitet.

1600 2200 av cirka 72 indiska TXNUMX-modeller har moderniserats av DRDO för att öka deras skydd och bekämpa effektivitet

I den nuvarande franska militärprogrammeringen kommer armén inte att ha härifrån 2035 och den förmodade ankomsten av de första exemplen på stridsvagnar från det fransk-tyska MGCS-programmet, 200 moderniserade stridsvagnar från Leclerc integrerade i Scorpion-programmet, dvs knappt tre cuirassier regementen. Samtidigt kommer det självgående artilleriet att bestå av 3 CAESAR-kanoner och cirka femtio självgående 110 mm mortel. Dessa planeringselement är helt klart otillräckliga kvantitativt, men också kvalitativt, för att möta säkerhetsutmaningarna under de kommande åren. Som meddelats av Försvarsmaktens och arméns stabschefer de senaste åren, har de franska arméerna i dag inte den nödvändiga massan för att stödja ett högintensivt engagemang över tiden. Det är just i detta sammanhang som FRCV-programmet utgör en strategisk potential.

Att omstarta en monteringslinje för att producera några hundra Leclerc-tankar skulle ur industriell och kommersiell synvinkel faktiskt ha väldigt lite intresse, eftersom kostnaderna för strukturer belastar produktionskostnaderna för mycket och därför tankens konkurrenskraft under internationella tävlingar som samt arméernas budget. Å andra sidan kan det vara relevant att erbjuda de indiska myndigheterna ett avancerat partnerskap där den franska industrin skulle fungera som en teknikleverantör och en industripartner, medan de franska arméerna skulle agera som klienter för själva programmet och dra nytta av tröskeleffekter som genereras av den kumulativa produktionen av 1700 pansarfordon för de indiska arméerna och cirka 300 eller 400 pansarfordon för att stärka den franska arméns högintensitetskomponent. Förutom förvärvet av ytterligare moderniserade tunga stridsvagnar, skulle detta också göra det möjligt för de franska arméerna att samla utvecklingskostnader med Indien för specialversioner som mobil artilleri, ingenjörer, befäl, elektronisk krigföring eller antiförsvar. Nära luft, kapacitet som idag är saknas också allvarligt i armén.

Leclercs i Förenade Arabemiraten har uppenbarligen gett tillfredsställelse under deras ingripande i Jemen, särskilt under striderna i stadsområden, och tack vare utmärkt rörlighet och tillgänglighet tjänade de att det är sant genom exemplifierande logistiskt stöd från UAE-arméerna.

Organiserat på detta sätt kan ett sådant program samtidigt dra nytta av kvaliteten på designen och produktionen av den franska BITD, och i synnerhet Nexter, men också i en övervakad form, lägre produktionskostnader kopplade till stora volymer samt till lägre arbetskraftskostnader i Indien för att göra familjen av tunga pansarfordon som produceras på detta sätt attraktiv på den internationella scenen, särskilt eftersom Frankrike officiellt skulle framstå som den första "exportkunden" för denna produktion. Det bör noteras att effekterna på inrikespolitiken av en sådan symbol, de franska arméerna, klienter från den indiska försvarsindustrin, utan tvekan skulle vara betydande i Indien och skulle representera ett tungt argument för att göra denna modell attraktiv för politiska myndigheter. Land. För Frankrike skulle det också representera många attraktioner, förutom den ekonomiska och industriella aktiviteten som det skulle generera, skulle det stärka det avancerade segmentet av de väpnade styrkorna och därför utöka vikten av de franska arméerna i Europa och i världen ...

Andra internationella program och tävlingar där de franska försvarsindustrin är engagerade idag representerar ett jämförbart blandat potentiellt intresse, vilket samtidigt gör det möjligt att öka den nationella industriella aktiviteten samtidigt som de väpnade styrkornas operativa kapacitet stärks genom att utvidga deras format och därmed deras motståndskraft mot engagemang . Ett av de viktigaste är programmet att ersätta Mirage 2000-9 som förvärvades av Förenade Arabemiraten i början av 2000-talet från Frankrike med ett motsvarande antal Rafale-flygplan med en klausul om övertagande av Frankrike av tidigare sålda Mirages. Men dessa högpresterande flygplan kan verkligen representera ett stort bidrag till att stärka rymdflygvapnet, som vi vet är allvarligt underkapacitet, särskilt eftersom de fortfarande har cirka femton år av flygpotential, och att de är anmärkningsvärt väl utrustade både för luftförsvarsuppdrag och för taktiskt stöd.

Förenade Arabemiratens mirage 2000-9 kan utgöra en betydande potential om de skulle gå med i flygvapnet som en del av en Rafale-order från Abu Dhabi

I vilket fall som helst verkar det nu viktigt för Frankrike att utrusta sig med en flexibel och smidig exportmekanism som kan bredt och dynamiskt integrera, i sina erbjudanden, potentialen för att utveckla de franska arméernas underskottskapacitet. nuvarande globala geopolitiska utvecklingen. Exporten av vapensystem skulle således gå utöver dess nuvarande uppfattning om rent industriell kapacitet, det vill säga ett sätt att nå minimitröskelvärdena för att upprätthålla strategisk industriell och teknisk autonomi när det gäller försvar, för att uppnå en operativ kapacitetsdimension genom att direkt delta i förstärkningen av de franska arméerna. Detta tillvägagångssätt skulle i synnerhet göra det möjligt att utnyttja möjligheter som för närvarande är oåtkomliga på grund av den mycket indelade programvaran utanför särskilt besvärligt och restriktivt mellanstatligt samarbete som i fallet med SCAF och MGCS, och att vinna i tävlingar. Internationell, som Berlin gjorde med Oslo i området för attack ubåtar.

Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT