Inför intensifierade strider i Donbass ber Ukraina att gå med i Nato

”Nato är det enda sättet att avsluta striderna i Donbass”. Det är i dessa termer som Ukrainas president Volodymyr Zelensky talade under ett konferenssamtal med Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Atlanten Alliance på tisdag, enligt Reuters-byrån. Denna brådskande begäran från den ukrainska presidenten att inleda diskussioner så snabbt som möjligt mellan Nato och Ukraina så att det senare kan integrera alliansen är en följd av återupptagandet av tunga vapenstrider i Donbass, mellan de ukrainska lojalistiska styrkorna och avskiljaren. styrkor från Lughansk och Donetsk Oblast i Donbass starkt stödda av Moskva. 6 ukrainska soldater har tappat sina liv de senaste dagarna i striderna, medan Ryssland har samlat en mycket stor militärstyrka på Krim och vid de ukrainska gränserna, flyttar ibland enheter från mycket avlägsna militära regioner.

Det är sant att situationen blir mycket farlig för Ukraina, som inte kan hoppas kunna råda över ett massivt mekaniserat angrepp ledt av ryska styrkor samtidigt från Donbass och Krim, i ett tappscenario som alltmer liknar mer än det som genomfördes 2008 i Georgien. Det är dessutom detta georgiska scenario som de ukrainska myndigheterna framför allt fruktar genom att undvika att ge Moskva förevändning genom att svara på avskiljningsprovokationer fjärrstyrda från Kreml, för att utlösa en större militär operation i södra Ukraina. Faktum är att likheterna med händelseförloppet före detta ryska ingripande mot georgiska styrkor blir allt tydligare.

Utplaceringen av tunga styrkor fortsätter på Krim och Donbass gränsregioner, med enheter som ibland kommer från Sibirien eller från mycket avlägsna militära regioner.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT