Efter en skottincident ser den belgiska fregatten Louise-Marie sin utplacering i Röda havet skjutas upp

På väg till Medelhavet för att gå med i Aspide-uppdraget i Röda havet deltog fregatten Louise-Marie från Belgian Marine Component i en övning för att testa dess förmåga att svara på hotet från Houthi-drönare.

Lycka till med honom. Vid detta tillfälle förblev RIM-7 Sea Sparrow-missilen, som skulle skickas för att avlyssna måldrönaren, fortfarande fast i sin Mk48-silo, vilket orsakade övningens misslyckande och beslutet att skjuta upp utplaceringen av den belgiska fregatten i Röda havet.

Detta är den tredje stora incidenten som rör utplaceringen av mark-till-luft-missiler som första avsikt ombord på en europeisk Nato-fregatt på två månader, vilket ställer stora tvivel om nivån på operativ beredskap hos flera marinsoldater i alliansen, samtidigt som hotet är högre än någonsin under de senaste fyrtio åren.

Belgian Marine Component, en särskilt kompakt marinstyrka

Även om landet bara har 67 km kustlinje, är Belgien hem för den näst största kommersiella hamnen i Europa och den 13:e i världen, Antwerpen-Brugge, med 271 miljoner ton omlastning varje år, bakom de 440 meter höga hamnen i Rotterdam i holländsk granne.

hamn antwerpen
hamnen i Antwerpen-Brugge är den näst största hamnen i Europeiska unionen, med 271 mt årlig omlastning.

Dessutom överstiger dess exklusiva ekonomiska zon på 3 500 km2 i yta flera av landets regioner. Än, den marina komponenten, officiell beteckning för den belgiska flottan, är en av de mest kompakta sjöstyrkorna i Europa, med endast 1 500 man, inklusive 200 reservister, fem trepartsminjägare, 2 patrullbåtar av Castor-klassen och framför allt två klassfregatter, Karel Doorman. Leopold 1ᵉʳ och Louise-Marie.

Trots detta format är Marine Component mycket aktiv, och deltar ofta i internationella övningar och marina reaktionsstyrkor, särskilt inom NATO, eller följer regelbundet med det franska hangarfartyget Charles de Gaulle.

Så här skulle Louise-Marie gå med i det europeiska Aspide-uppdraget i Röda havet den 12 april, för att skydda kommersiell trafik mot Houthi-missiler och drönare. För detta ändamål deltog fregatten i en eldövning i Medelhavet för att engagera och förstöra en måldrönare som återger egenskaperna hos attackdrönarna som användes av Houthi-rebellerna, i närvaro av amiral Michel Hofman, chefen för högkvarteret för belgiska arméer.

Misslyckad RIM-7 Sea Sparrow-missilbrand mot måldrönare i Medelhavet

Övningen gick dock inte som förväntat. Faktum är att RIM-7 Sea Sparrow-missilen, fregattens främsta luftvärnsvapen, är förblev fast i sin vertikala silo av Mk48-systemet.

Få detaljer har lämnats för närvarande om denna händelse. I bästa fall vet vi att den belgiska fregatten inte kunde fånga upp drönaren, varken med en annan missil eller dess 76 mm OTO-Melara-kanon eller dess CIWS-målvakt på 30 mm.

fregatten louise-marie avfyrar en Sea Sparrow-missil
Avfyring av en RIM-7 Sea Sparrow-missil från den belgiska fregatten Louise-Marie

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Ytflotta | Försvarsnyheter | Belgien

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna