Blir häckande drönare det ultimata taktiska vapnet?

Du vet uppenbarligen häckande dockor, ibland kallade ryska dockor eller Matryoshka, dessa små dockor som öppnas och begränsar mindre, mindre och mindre dockor. Samma princip håller på att införas i många militära program under utveckling, den här gången tillämpas på drönare. Eftersom vi ännu inte har ett universellt namn tar vi del av att beteckna dem med termen Drones-Gigognes. Vad är det exakt? Snarare än att bära taktiska vapen, som bomber eller missiler, som i fallet med Fjärrbärare Européer eller Amerikansk longshot, en Gigogne Drone kommer att bära flera mindre drönare, som själva kan bära andra ännu mindre drönare, såsom roamingammunition, men också detektionssystem eller ammunition.

Detta är precis vad ingenjörer från det amerikanska flygvapnet och Kratos-företaget har upplevt under sex tester som hålls de senaste veckorna på Yuma-polygonen, Arizona. En XQ-58A Valkyrie stridsdrona, används i sammanhanget med Skyborg-programmet, har verkligen släppte under flygning en Altius 600 lätt drönarevarvid den senare styrs av mellanhanden till Valkyrie som fungerade som kommunikationsnod. I juli 2020 var det en HANN MQ-1C Gray Eagle drone som hade tappat samma Altius 600 drone under tester utförda av General Atomics, för att visa förmågan hos manliga drönare att fungera som en moder drone (i General Atomics terminologi) för att kontrollera lätta taktiska luftburna drönare. Liknande rättegångar har genomförts i Ryssland, Israel och Kina verkar det, och andra länder, som Indien och Turkiet, förbereder sig aktivt för dem.

American General Atomics testade i juli 2020 droppen av Altius 600-drönare från sin MALE MQ-1C Gray Eagle-drönare. I denna illustration bär en MQ-1C 10 taktiska drönare.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT