Ukrainas flip-flop mot förvärvet av Motor Sich av kinesiska Skyrizon

I december 2019 godkände den ukrainska gruppen UkrOboronProm session med 50% av aktierna från motortillverkaren Motor Sich till två kinesiska grupper, Xinwei-gruppen och Skyrizon Aircraft-koncernen, via företaget Tianjiao Aviation Industry Investment Co. utrustar Yak-18 och An-124, det var en frisk luft i ett mycket skadligt ekonomiskt klimat. Men för många utländska observatörer var det framför allt en utmärkt operation för Peking, som fortfarande kämpar för att tillämpa den mycket avancerade tekniken för moderna turbojets.

Efter skandalen om det tryck som utövades av Ukrainas president Volodymyr Zelensky av Donald Trump i ett försök att kompromissa sonen till sin politiska motståndare, och nu USA: s president, Joe Biden, Washington hade varit ganska diskret i detta ämne, precis som det var européerna, som är av lite intresse för flygplanstillverkarna och försvarsindustrin i östeuropeiska länder. Men sedan Joe Bidens ankomst till Vita huset har saker och ting förändrats synligt och det ukrainska ordförandeskapet har kommit ur sin reserv för att motsätta sig detta förvärv.

An-72 och An-74 kortdistanshållare drivs av Motor Sichs D-346-motor

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT