Genom att förse sig med en Su-34-stridsbombare skulle Algeriet utsätta sig för USA: s sanktioner

Långt meddelat verkar det som att kontraktet för Algiers förvärv av 12 Su-34-stridsbombare är nu effektivt på väg att formaliseras av landets myndigheter. Dessa enheter, nästan 24 meter långa och väger upp till 45 ton vid start, härledda från den berömda Su-27, skulle delta i moderniseringen av de algeriska flygvapen. Den första satsen med 6 enheter måste verkligen anlända under de kommande veckorna till Algeriet, de 6 andra som ska levereras 2022 och 2023. Om denna leverans verkligen sker, efter att ha upprepats tillkännagivits som överhängande och detta sedan 2016, kommer den att markera den första exportframgången för denna enhet till Moskva.

Dessutom är de två länderna fortfarande i förhandlingar för en uppsättning med 14 långsträckta Su-35-fightersoch en uppsättning av 14 Su-57, 5: e generationens stridsflygplan som snart kommer i tjänst hos VKS, det ryska flygvapnet. Men uppfyllandet av denna långa uppskjutna order riskerar också att förhärda relationerna mellan Alger och Washington avsevärt och utsätta den bräckliga algeriska ekonomin för konsekvenserna av den amerikanska CAATSA-lagstiftningen, samma som sätter tillbaka flera andra potentiella kunder i den ryska försvarsindustrin.

Alger kan vara den första kunden till Su-57E, exportversionen av den nya femte generationens flygplan med ryska fakturor

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT