Israel, Saudiarabien, Bahrain och UAE diskuterar enligt uppgift militärallians mot Iran

Min fiendes fiende är min vän, säger ett italienskt ordspråk. Och det är sant att det inte finns något mer effektivt än ett pressande och stort hot mot att föra nationer som hittills har motsatt sig allt, att upptäcka länkar och att bilda allianser. Man tänker naturligtvis på Förenta staterna och Sovjetunionen under andra världskriget, men sådana exempel sprids genom hela mänsklighetens historia, bortom kontinenter, epoker och kulturer. Men för att föreställa mig för bara några månader sedan att Jerusalem, Riyadh, Abu Dabi och Manama kunde förhandla, visserligen inofficiellt, om en militärallians utanför amerikansk tillsyn, rymmer mycket science fiction.

Ändå är det vad de fyra staterna verkar ha åtagit sig, enligt information publicerad av Israelsk nyhetskanal I24News, för att klara Teherans växande makt både ur militär synvinkel och genom dess territoriella inflytande i Irak, Syrien, Libanon och Jemen. Diskussionerna skulle vara konfidentiella och inofficiella, enligt israeliska journalister, särskilt eftersom den hebreiska staten och Wahhabi-kungariket hittills inte upprätthåller några diplomatiska förbindelser. Å andra sidan förenklas nu diskussionerna till stor del på grund av det ömsesidiga erkännandet och öppnandet av diplomatiska representationer mellan Israel och Förenade Arabemiraten i oktober 2020 genom Donald Trump och hans utrikesminister Mike Pompeo, följt av några veckor senare av en identiskt avtal mellan den hebreiska staten och Bahrain.

Normalisering av förbindelserna mellan Israel och Förenade Arabemiraten är en stor diplomatisk prestation som ska tillskrivas Mike Pompeo och Donald Trump

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT