Su-35, S-400 ... Saudiarabien pressar Washington

Den 28 januari, bara några dagar efter att ha avlagt ed, den amerikanska presidenten Joe Biden tillkännagav att avbryta USA: s stöd för militär intervention i Jemen ledd av koalitionen ledd av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Samtidigt avbröts också flera vapenavtal, i synnerhet beträffande guidade bomber för Riad och förvärvet av F35 och MQ9B Gardian av Abu Dabi. Även om presidentens beslut var omgivet av ett diplomatiskt sammanhang och förklarade att det var för den nya administrationen att granska dessa kontrakt, som några undertecknades knappt en timme före slutet av hans presidentperiod av Donald Trump, det markerade en viss misstro mellan Washington och dess allierade i Mellanöstern.

UAE-myndigheternas svar har hittills uppmätts och har inte försökt väcka vissa skillnader, särskilt när Abu Dabi nyligen förvärvade drönare från Peking och Pantsir-luftfarkostförsvarssystem från Moskva. För Riad, å andra sidan, verkar irritation vara uppenbar. Enligt vd för den ryska vapenjätten Rostec, Sergei Chemezov, talade han faktiskt under en intervju som gavs till den ryska kanalen Russia Today skulle företaget vara i förhandlingar med de saudiska myndigheterna om förvärv av S-400 luftfartygs- och missilsystem, men också av Su-35s tunga krigareäven om dessa förhandlingar är diskreta och ingenting kommer att beskrivas förrän ett kontrakt undertecknas.

S-400-systemet är ett av de viktigaste systemen som exporteras av Ryssland med förbehåll för sanktionerna i CAATSA-lagstiftningen

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT