Grekland förväntas få 20 F35A, inklusive 6 som ursprungligen byggdes för Turkiet

La grekisk press avslöjar idag att den amerikanska utrikesministern Mike Pompeos besök i Aten skulle ha godkänt försäljning av 20 F35A-stridsflygplan till de grekiska flygstyrkorna, inklusive 6 plan som redan är byggda och som ursprungligen skulle levereras till turkiska styrkor innan landets uteslutning från programmet efter förvärvet av S400-system. Dessa 6 enheter ska tas i bruk 2021, tillsammans med de första 6 Rafale levererade av Frankrike, för att utgöra spjutspetsen för de grekiska flygvapnen, särskilt för att motverka de turkiska luftförsvaret och deras S400-system.

Denna splittrande förklaring åtföljs av en serie lika viktiga tillkännagivanden om framtida militära program, med särskilt upphävandet av alternativet på ytterligare två ubåtar av typ 2, vilket skulle föra den grekiska flottan till 214 ubåtar av denna typ, medan Ankara å sin sida avslutar byggandet av första enheten i denna klass Reis, också härledd från typ 214 av tyska TKMS. Ordern på fyra nya fregatter, vars modell ännu inte har meddelats, har också bekräftats. Dessutom kommer försvarspartnerskapet mellan Aten och Washington att förlängas med fem år och den amerikanska finansieringskapaciteten till Grekland kommer att utvidgas.

Aten bör också bekräfta att alternativet angående tillverkning av 2 AIP-typ 214-attackubåtar har upphävts för att ersätta de äldre typ 209-ubåtarna.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT