Produktionen av nya F-16V-krigare avsedda för Taiwan har påbörjats i USA

Produktion av de 66 nya Lockheed Martin F-16V Viper-kämparna på väg till Taiwan startade i slutet av april. Den 28 april 2020 meddelade Förenta staternas försvarsdepartement att kontraktet för att producera nya General Electric F110-GE-129-reaktorer för Taiwan hade aktiverats. Dessa är främst avsedda att utrusta F-16V: er inbyggda Lockheed Martins nya fabriker i Greenville, South Carolina, även om de senare kunde integrera en del av den äldre generationen F-16A / B som redan konverterats till F-16V-standarden vid AIDCs Shalu-komplex i Taichung.

Detta tillkännagivande verkar markera slutet på den långa tvålopera med modernisering av det taiwanesiska flygvapnet. Men vid en tidpunkt då förbindelserna mellan Peking och Taipei är som värst verkar det taiwanesiska flygvapnet befinna sig i en särskilt paradoxal situation. Under de kommande åren kommer Taiwan faktiskt att ha den modernaste flygvapnet i sin historia. Och samtidigt har dess strategiska nackdel aldrig varit så uppenbar.

I teorin har F-16V en imponerande kapacitet att bära AMRAAM långdistansmissiler. Taiwan är dock fortfarande mycket begränsat i detta område, med Washington levererar bara värdefulla missiler i små mängder.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT