USA godkänner modernisering av egyptiska AH-64E Apache Guardian standard helikoptergevär

Det amerikanska utrikesdepartementet har godkände moderniseringen av den egyptiska Apache-helikopterflottan till AH-64E Apache Guardian-standarden. FMS-avtalet (Foreign Military Sale) omfattar 43 celler och deras tillhörande utrustning, dvs. hela flottan AH-64D Apache som för närvarande drivs av det egyptiska flygvapnet. Affären värderas till 2,3 miljarder dollar. Som alltid, med FMS, är det dock bara fråga om exporttillstånd och inte om ett slutgiltigt kontrakt. Villkoren för det senare återstår att förhandlas fram och kan gälla ett mindre antal helikoptrar eller till och med ett mindre reservdelslager. Det kan också åtföljas av ett andra kontrakt för tillkoppling av enheterna. Även om Boeing AH-64E i förväg kommer att ta över den grundläggande beväpningen av AH-64D som för närvarande används i Egypten, är Apache Guardian fortfarande skräddarsydd för att skjuta APKWS laserstyrda raketer.

Tvivel kvarstår också över sensorerna som kommer att integreras i de egyptiska AH-64E. 35 AH-64A moderniserad till AH-64D-standarden från 2003 är faktiskt inte utrustad med Longbow-radaren, som Washington vägrade att exportera vid den tiden. För närvarande verkar inte integrationen av den förbättrade radaren i Apache Guardian nämnas av MoD, utan om dess export skulle kunna godkännas senare. I alla fall förblir Longbow-radaren valfri på Apache-helikoptern. Även om det erbjuder bättre kapacitet för mättade antitank- eller antiskeppsattacker, har det lite intresse för flygstöd och motuppror.

Apache Guardian utrustad med en Longbow-radar ovanför huvudrotorn. Dess huvudsensor förblir den elektro-optiska sviten placerad i näsan.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT