Kommer Sydkorea med CVX-programmet att bygga det ideala hangarfartyget för export?

I början av 2000-talet var den sydkoreanska försvarsindustrin fortfarande i sin linda, även om den redan hade konstruerat vissa pansarfordon som den tunga stridsvagnen K1, pansarstridsfordonet K200 eller Donghae lätta korvetter. Sedan dess, beroende på betydande teknologiöverföringar i samband med sina förvärv och lokala tillverkningsprogram, men också på den allmänna orörligheten hos västerländska vapentillverkare mellan slutet av det kalla kriget och mitten av 2010-talet, steg Seoul till podiet för designers och tillverkare av avancerad militär utrustning, till exempel inom landstrid med en familj av tunga pansarfordon, allt från K2 Black Panther-stridsvagnen till infanteristridsfordonet AS21 Redback, i den marina domänen från AIP-ubåten Dosan Ahn Chango till tung jagare Sejong le Grand, i missilen från den medelföränderliga ballistiska missilen Hyunmoo 4-4 till den antiballistiska missilen L-SAM, och i flygstrid med tränings- och attackflygplanet FA-50 och den nya KF-21 Boramae medium fighter, och är nu positionerad som en formidabel konkurrent, särskilt för europeiska tillverkare, på många områden s och inklusive så långt som Europa.

Idag, med 22 konventionellt drivna eller AIP-attackubåtar, 13 jagare och fregatter, 21 korvetter samt 2 amfibiska helikopterfartyg och 8 stora landstigningsfartyg, har den sydkoreanska flottan inte bara blivit en av de mest imponerande i Stillahavsteatern, men också en av de mest kraftfullt beväpnade, de 3 jagarna i Sejong le Grand-klassen, med 128 vertikala silos, näst efter Kirov-klassens kryssare i detta område, till exempel. Men det finns ett program som orsakar mycket kontrovers i landet, det som syftar till att förse den sydkoreanska flottan med ett eller flera hangarfartyg eller hangarfartyg, som kan implementera stridsflygplan.

Det är sant att detta program, som ännu inte formellt startat, har sett många vändningar sedan det första gången nämndes av den sydkoreanska generalstaben. i juli 2019 i form av två 30.000 XNUMX tons attackhelikopterfartyg från Doko-klassen, avsedd att implementera 20 F-35B med vertikal eller kort start och landning som flygvapnet ännu inte hade beställt. Det var då för Seoul att svara på nästa igångsättning av det andra kinesiska hangarfartyget, Shandong, som sjösattes i april 2017 och som gick med i den aktiva tjänsten inom PLA:s flotta i december 2019. .

De första F-35B-landningarna ombord på det japanska självförsvarsstyrkans hangarfartyg Izumo ägde rum hösten 2021

Hypotesen som antogs av Seoul var då mycket inspirerad av omvandlingen av de två Izumo-klassens helikopterbärare från de japanska sjöförsvarsstyrkorna som tillkännagavs några veckor tidigare, återigen för att implementera flottan på ett fyrtiotal F-35B som beställts av Tokyo, båda för att svara på det kinesiska hotet och för att blidka en Donald Trump som är mycket insisterande på att balansera den amerikanska handelsbalansen med Japan.

Snart växte dock programmet, och i oktober 2019 var det redan inte fråga om 30.000 XNUMX ton fartyg, utan om två alternativ, en på 41.000 238 ton för 71.000 meter utsett lätt hangarfartyg, och den andra på 298 XNUMX ton för XNUMX utpekade medelstora hangarfartyg. I båda fallen var dessa fartyg utrustade med en språngbräda och utan katapulter eller arresterare, som de brittiska, italienska, spanska eller till och med japanska hangarfartygen, avsedda att implementera helikoptrar och flygplan med vertikal landning och kort start, som Harrier eller Lightening II. Ett år senare, i augusti 2020 var den sydkoreanska hangarfartygsmodellen bara 40.000 XNUMX ton lastad, och hade förlorat sin språngbräda för en konfiguration nära US Navy's America-class LHAs.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT