Bygget av 120 KF-21 Boramae för det sydkoreanska flygvapnet kommer att påbörjas 2024.

Kontraktet mellan DAPA, den sydkoreanska vapenmyndigheten, och flygplanstillverkaren KAI, för massproduktion av stridsflygplanet KF-21 Boramae, kommer att undertecknas inom kort, enligt ett officiellt sydkoreanskt pressmeddelande.

Det kommer att göra det möjligt att börja tillverka de 120 jaktplan som förväntas av det sydkoreanska flygvapnet före slutet av första halvåret 2024, med det sista flygplanet som ska levereras 2032.

På många sätt är Sydkoreas KF-21 Boramae stridsprogram i mitten av generationen anmärkningsvärt. Avsett att ersätta F-4 Phantom II och F-5 Tiger i det sydkoreanska flygvapnet, kommer detta tvåmotoriga medelstora jaktplan, som flirtar med den 5:e generationen, att ha kostat knappt mer än 6 miljarder dollar att designa, knappt 1,5 % av vad utvecklingen av den amerikanska F-35 kostnaden.

Utvecklingen av stridsflygplanet KF-21 Boramae imponerar med sin kontroll över kostnader och tidtabell

Programmet lanserades 2015 och kommer att ha gjort det möjligt att designa enheten, men också att genomföra testfasen med sex prototyper, inklusive två tvåsitsiga, på bara tio år. En bedrift desto mer anmärkningsvärd eftersom det är det första riktiga jaktplanet designat av KAI, efter det mycket framgångsrika tränings- och attackflygplanet T-50 Golden Eagle, och dess lätta stridsversion F/A-50.

KAI T-50 kungsörn
Den sydkoreanska T-50 Golden Eagle har visat sig vara ett kapabelt och pålitligt tränings- och attackflygplan.

Även om Boramae förlitar sig på vissa importerade teknologier, såsom F414 turbojet från amerikanska General Electric, samma som utrustar Super Hornets eller Gripen E/F, eller som viss ammunition, såsom European Meteor-missilen, är bedriften uppnått av sydkoreanska ingenjörer avlar respekt.

Om utvecklingen av jaktplanet genomfördes i full fart så var det också fallet med flygprov, planerad att pågå i endast 43 månader, eller drygt tre och ett halvt år, den första flygningen av enheten ägde rum i juli 2023. Förtroendet finns därför för DAPA, som inte kommer att vänta till slutet av testkampanjen 2026, för att beställa standardenheter, och därmed möta de växande behoven hos de sydkoreanska flygvapnet.

Egenskaper och prestanda hos KF-21 Boramae

Med en tomvikt på 11,8 ton, en längd på 16,9 meter för ett vingspann på 11,2 meter och en vingarea på 46,5 m², fungerar KF-21 i samma kategori som Rafale Franska.

Dess två GE414 turbojetmotorer utvecklar vardera 6 ton torr dragkraft och 10 ton med efterbrännare, vilket gör att den når en maximal startmassa på 25,6 ton, med 7,7 ton ammunition och externa kapslar under vingarna och 6 ton internt bränsle.

Eftersom Rafale, är Boramae given för att nå en maximal hastighet på mach 1,8 och en stridsräckvidd på cirka 1000 km. Om dess former påminner om F-35:ans, är den dock inte en smygstridsflygplan, utan helt enkelt diskret.

KF-21 Boramae prototyp
Till skillnad från F-35 har KAI KF-21 Boramae ingen ammunitionsfack, och bär därför sin ammunition under cellen och vingarna, vilket försämrar dess radardiskretion.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär flygkonstruktion | Försvarsnyheter | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna