Litauen vill skaffa 50 stridsvagnar för att beväpna sin nya mekaniserade division

Liksom de två andra baltiska staterna ägnar Litauen, som gick med i Nato i mars 2004 och Europeiska unionen två månader senare, en relativt stor del av sin rikedom till sina arméer, med en försvarsinsats som nådde 2 % av BNP 2,53, medan landet delar en gräns på 2023 km med Ryssland (Enklaven Kaliningrad) och 227 km med sin vitryska allierade. Dess väpnade styrkor består idag av 567 23.000 aktiva yrkessoldater, mestadels i landstyrkorna, och 28.000 3 reservister som bildar i synnerhet en av landets 2017 brigader, Aukštaitija lätta brigad som bildades 4. Dessutom är landet värd för permanenta NATO-insatser, vid flygbasen Šiauliai med en avdelning på 3.700 stridsflygplan som en del av det baltiska luftpolitiska uppdraget, samt en mekaniserad bataljon på 2017 XNUMX man under tyskt befäl utplacerad i landet sedan XNUMX som en trygghetsåtgärd inför ökande spänningar med Ryssland .

Förutom reservbrigaden Aukštaitija består de litauiska landstyrkorna av två brigader, en mekaniserad infanteribrigad i Kaunasregionen och en motoriserad infanteribrigad baserad i Klaipėda på Östersjökusten. Dessa är idag utrustade med 89 tysk-nederländska 8x8 Boxer infanteristridsfordon införskaffade 2017 och vars leverans kommer att pågå fram till 2026, samt 260 M113 pansartransportfordon som införskaffats begagnat från Bundeswehr i början av 2000-talet. ytterligare boxare är under diskussion, och om landet också har investerat i kraftfullt tungt mobilt artilleri med 120 PZH-21 bandgående självgående kanoner i tjänst, samt 18 franska CAESAR NGs och 8 amerikanska Himars beställda i år, men de två litauiska brigaderna saknar dock uppenbarligen eldkraft i direkt eld och avskärmning, om de skulle möta, tillsammans med sina NATO-allierade, en rysk offensiv.

Litauen gick med i CAESAR NG-programmet i juni förra året, för vilket man tillkännagav förvärvet av 18 system

Det är därför landet planerar att skaffa en flotta på 50 stridsstridsvagnar för att beväpna en ny bataljon, i ett övergripande försök att öka den operativa storleken på sina markstyrkor upp till en divisionsnivå. Informationen, som ursprungligen avslöjades av försvarsminister Arvydas Anušauskas, bekräftades i går av generallöjtnant Valdemaras Rupšys, stabschef för de litauiska arméerna. Faktum är att med 17.000 2 man samlade i 28.000 professionella brigader, huvuddelen av de 50 209 reservisterna i en lätt brigad, såväl som en mekaniserad flotta som ställer in 39 tunga stridsvagnar, 155 Boxer-infanteristridsfordon, 8 moderna 2 mm rör och 2,8 långa- räckvidd, raketuppskjutare med hög precision och skyddad av 70 NASAMS medeldistans luftvärnsbatterier, kommer den litauiska divisionen förmodligen inte att ha mycket att avundas för de franska, brittiska eller italienska divisionerna, om dessa länder verkligen kan sätta in en mekaniserad division, även om landet med endast 4 miljoner invånare och en BNP på 2,3 miljarder dollar, bara har XNUMX% av befolkningen och XNUMX% av rikedomen i ett land som Frankrike.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT