Efter Rafale och Caesar kan Naval Groups Scorpene bli exportstjärnan 2023

När det gäller export av fransk försvarsutrustning är det vanligt att hänvisa till vissa privilegierade områden, såsom stridsflygplan med den enorma framgången för familjen Mirage stridsflygplan, Alouette, Dauphin och Super Puma, eller till och med pansarfordon som AMX- 13 eller VAB. De senaste åren har dessa varit Rafale-jaktplanet från Dassault Aviation, idag det mest exporterade europeiska jaktplanet i sin generation, och CAESAR-pistolen från Nexter, som har blivit en av pelarna i det europeiska försvaret och som visar sin stora effektivitet i Ukraina, som skapade rubrikerna vad gäller export av försvarsmateriel. Det finns dock ett annat spetskompetens inom den franska försvarsindustrin, det med ubåtar. Från 1958 exporterades sålunda Daphne-klassens ubåtar i 15 exemplar för de portugisiska, sydafrikanska, spanska och pakistanska flottorna, medan dess efterträdare, Agosta, exporterades i 9 exemplar av de pakistanska och spanska flottorna och är fortfarande i tjänst. .

Trots det australiensiska avsnittet om de 12 attack-klassens ubåtar, och dess annullering 2021 till förmån för en kärnkraftsdriven modell designad under Aukus-alliansen, Naval Group är fortfarande en viktig aktör inom området för konventionellt drivna attackubåtar på den internationella scenen. Faktum är att efterträdaren till Agosta, Scorpene, har exporterats till 14 exemplar av fyra marinsoldater i världen hittills: Chilenska flottan för två exemplar togs i bruk 4 och 2005, den malaysiska flottan för två fartyg som togs i bruk i 2006, den indiska flottan för 2009 undervattensbåtar som togs i tjänst mellan 6 och 2017, och Brasilien för 2023 ubåtar som ska tas i bruk 4. Faktum är att Scorpene idag utan tvekan är en stor framgång för Naval Group, genom att nästan ha motsvarat exportrekordet av Daphne, även om Scorpene, till skillnad från de två tidigare modellerna, inte förvärvades eller implementerades av den franska flottan, som övergick till en kärnvapenubåt i slutet av 2026-talet.

Daphne var både en stor teknisk framgång och den första exportframgången för fransk marinkonstruktion när det gäller efterkrigstidens ubåtar.

Trots sina framgångar förblir Naval Group i dag ibland uppfattad som en outsider i stora internationella tävlingar, inför de två jättarna på området, tyska TKMS och dess 61 Type 209:or som exporterades mellan 1971 och 2021 till 13 flottor, och följt av Type 214 som exporterades. till 24 exemplar för 4 marinsoldater från 2007; och den ryska Rubin med klassen 877/636.3 Kilo exporterad till nästan 40 exemplar i 8 flottor. Dessutom, som sagt tidigare, skadade episoden av uppsägningen av superkontraktet SEA1000 för byggandet av 12 konventionella oceangående Shortfin Barracuda-ubåtar från den kärnkraftsdrivna ubåten Suffren allvarligt bilden av den franska skeppsbyggaren. inklusive i Frankrike. Men saker och ting kan snabbt förändras 2023, när 3, kanske 4 marinsoldater kunde förvärva Scorpene, till den grad att de kunde överträffa exporten av den tyska typen 214!


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT