Inför K2 och KF51, är KNDS EMBT-tanken den enda chansen att rädda det fransk-tyska MGCS-programmet?

På en marknad med hög efterfrågan, och inför troliga förseningar i MGCS-programmet, skulle EMBT-tanken som utvecklats av Nexter inom KNDS kunna ge svaren på de hot som hänger över framtidens fransk-tyska stridsvagn.

Den expressturné som president Volodymyr Zelensky genomförde i Europa, som just har avslutats, gav inte upphov till de spektakulära tillkännagivandena som vissa kommentatorer förväntade sig, och inte heller hade hans besök i Washington några veckor gett upphov till omedelbara tillkännagivanden.

Men, och som var fallet i USA, är det ett säkert kort att den ukrainska statschefen och hans brittiska, franska och tyska motsvarigheter utnyttjade dessa ansikte mot ansikte möten för att förbereda den europeiska militärens fortsättning och ekonomiskt stöd till Kiev.

Bland de ämnen som diskuterades var frågan om leverans av pansarfordon och artillerisystem mycket troligt kärnan i de fyra statschefernas oro, även om, som vi redan har diskuterat tidigare, den europeiska industrin lider för närvarande av ett produktionsunderskott för att möta efterfrågan som genereras direkt eller indirekt av konflikten i Ukraina.

På detta område tycks två industrimän vilja ta ledningen, även inför europeiska ledare. Den första är det sydkoreanska Hanwha Defense som tillverkar den tunga stridsvagnen K2 Black Panther, men också K9 Thunder självgående pistol och AS21 Redback infanteristridsfordon. De två första systemen har redan valts av Polen att utgöra, vid sidan av 300 K239 flera raketuppskjutare, den polska stridskåren som kommer att vara ingen mindre än den mest kraftfulla konventionella landstyrkan på den gamla kontinenten, med 1250 1000 stridsvagnar inklusive 2 672 K9:or, samt XNUMX KXNUMX självgående kanoner.

Efter att ha förfört Warszawa, Hanwha Defense verkar ha siktet inställt på Bukarest, genom att underteckna ett produktionspartnerskap med det statliga företaget Romam för att bygga och exportera Thunder and the Redback, med vetskap om att ett liknande avtal har slutits med Warszawa angående K2, K9 och förmodligen K239.

Leo 2A7 och K2 Black Panther Norska arméns MBT-stridsstridsvagnar | Tyskland | Militära allianser
Le Leopard 2A7 (vänster) och K2 Black Panther (höger) var lika under testerna i Norge, men den tyska stridsvagnen vann på politiska och industriella kriterier

Efter den ukrainske presidentens besök i Bryssel kom en annan industriman ut ur träverket för att avslöja sin strategi gentemot marknaden för tunga pansarfordon i Europa. Detta är tyska Rheinmetall som, av dess president Armin Pappergers röst, föreslog statschefen produktionen av hans nya tunga KF51 tank Panther, en av stjärnorna i den senaste Eurosatory 2022-showen, liksom KF41 Lynx infanteristridsfordon, för att beväpna sina styrkor mot de ryska arméerna.

För detta föreslog Armin Papperger till Kiev att tillverka de nya pansarfordonen i Tyskland och i Ungern, som hittills är den enda exportkunden till KF41 Lynx och som 2020 förhandlade fram den lokala produktionen av 172 av dessa pansarfordon, förutom de 46 enheterna som tillverkas i Tyskland.

Hypotesen om lokal produktion i Ukraina skulle ha diskuterats, även om detta skulle kunna ske först efter konflikten, eftersom hela ukrainskt territorium står under det permanenta hotet av ryska strejker på lång räckvidd.

Det råder ingen tvekan om att idén kommer att ha funnits mer än attraktiv av Kiev Panther är en mycket lovande stridsvagn och mycket överlägsen, åtminstone på pappret, alla de ryska modeller som för närvarande är i bruk. Detta erbjudande från Rheinmetall är dock också ett förtäckt förslag till Bundeswehr, som direkt skulle hota fortsättningen av den nya generationens fransk-tyska MGCS-tankprogram.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Tyskland | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna