Tjeckien förhandlar om förvärvet av 50 Leopard 2A7+ tunga stridsvagnar

Sedan starten av konflikten i Ukraina har Tjeckien varit ett av de länder som är mest involverade i att ge militärt stöd till ukrainska krigare. Trots en minskad väpnad styrka på endast 25.000 4 soldater och reservister, och en försvarsbudget på XNUMX miljarder euro per år, Prag tvekade inte att överföra en del av sitt lager av reserv T-72M1-tankar till Kiev, men också artilleri, luftvärnsförsvar och ammunitionssystem, och har för avsikt att fortsätta denna insats fram till slutet av konflikten. I detta avseende har landet fått stöd av Berlin, som tillkännagav överföringen av 15 Leopard 2A4 tunga stridsvagnar hämtade från tyska reservlager, för att kompensera för tjeckiska leveranser till Ukraina och därmed bevara försvaret av landet inom ramen för NATO.

Men Prag tänker inte stanna där. I själva verket, med rösten från dess försvarsminister Jana Cernochova, har landet meddelat att det har inlett diskussioner med Berlin i syfte att skaffa ett femtiotal nya Leopard 2 tunga stridsvagnar, denna gång enligt den senaste A7+-standarden, för att fortsätta moderniseringsarbetet som påbörjades för flera år sedan. Faktum är att med 65 Leopard 2:or och 30 T72:or moderniserade till den högpresterande M4CZ-standarden, kommer de tjeckiska arméerna att ställa upp en tung brottstyrka perfekt kompletterad med 127 8×8 Pandur II infanteristridsfordon samproducerade med Österrike och ett nytt anbudsförfarande för ytterligare hundra moderna VCI:er, 100 Dana självgående kanoner och CAESAR 8×8, och cirka 400 pansarfartyg, inklusive 62 Titus samproducerade med franska Nexter.

Prag har bekräftat sin avsikt att beställa 52 CAESAR-vapen i 8×8-version för att modernisera sitt artilleri

Efter en trög marknad i mer än 20 år har efterfrågan på leverans av moderna tunga tankar ökat markant de senaste åren, även i Europa. De senaste månaderna, Ungern har bekräftat beställningen av 44 Leopard 2A7+ stridsvagnar, Polen med 250 amerikanska Abrams M1A2 SEPv3-stridsvagnar, Norge måste i år medla mellan Leopard 2A7+ och sydkoreanska K2 Black Panther att ersätta sin Leopard 2A4NO som köptes begagnat i Nederländerna 2001. Flera andra europeiska länder, inklusive nyligen Grekland, men även Storbritannien och Frankrike, åtog sig att modernisera sin park av tunga stridsvagnar mot den sista standarden för sina respektive modeller. Bortom de europeiska gränserna har marknaden för tunga tankar också fått tillbaka sin dragningskraft, med ordern på 500 T-90MS i lokal produktion av Egypten, mer än 460 exemplar av Bishma (från T90) i Indien, och 108 Abrams M1A2 för Taiwan, av 75 för Australien och femtiotalet i diskussion med Bogota.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT