Inför K2 och KF51, är KNDS EMBT-tanken den enda chansen att rädda det fransk-tyska MGCS-programmet?

Den expressturné som president Volodymyr Zelensky genomförde i Europa, som just har avslutats, gav inte upphov till de spektakulära tillkännagivandena som vissa kommentatorer förväntade sig, och inte heller hade hans besök i Washington några veckor gett upphov till omedelbara tillkännagivanden. Men, och som var fallet i USA, är det en säker satsning att den ukrainska statschefen och hans brittiska, franska och tyska motsvarigheter utnyttjade dessa ansikte mot ansikte möten för att förbereda för fortsatt bistånd. militära och ekonomiska mot Kiev. Bland de ämnen som diskuterades var frågan om försörjningen av pansarfordon och artillerisystem mycket troligt kärnan i de fyra statschefernas oro, även om, som vi redan har diskuterat tidigare, den europeiska industrin lider för närvarande av ett produktionsunderskott för att möta efterfrågan som genereras direkt eller indirekt av konflikten i Ukraina.

På detta område verkar två tillverkare vilja ta täten, även inför europeiska regeringar. Den första är den sydkoreanska Hanwha Defense, som tillverkar den tunga stridsvagnen K2 Black Panther, men också den självgående pistolen K9 Thunder och infanteristridsfordonet AS21 Redback. De två första systemen har redan valts av Polen att utgöra, vid sidan av 300 K239 flera raketuppskjutare, den polska stridskåren som kommer att vara ingen mindre än den mest kraftfulla konventionella landstyrkan på den gamla kontinenten, med 1250 1000 stridsvagnar inklusive 2 672 K9:or, samt XNUMX KXNUMX självgående kanoner. Efter att ha förfört Warszawa, Hanwha Defense verkar ha siktet inställt på Bukarest, genom att underteckna ett produktionspartnerskap med det statliga företaget Romam för att bygga och exportera Thunder and the Redback, med vetskap om att ett liknande avtal har slutits med Warszawa angående K2, K9 och förmodligen K239.

Leopard 2A7 (vänster) och K2 Black Panther (höger) var jämnt matchade under tester i Norge, men den tyska stridsvagnen vann på politiska och industriella kriterier

Efter den ukrainske presidentens besök i Bryssel kom en annan industriman ut ur träverket för att avslöja sin strategi gentemot marknaden för tunga pansarfordon i Europa. Detta är tyska Rheinmetall som, av dess president Armin Pappergers röst, erbjöd statschefen produktion av sin nya tunga stridsvagn KF51 Panther, en av stjärnorna i den senaste Eurosatory 2022-showen, samt KF41 Lynx infanteristridsfordon, för att beväpna sina styrkor mot de ryska arméerna. För detta föreslog Armin Papperger till Kiev att tillverka de nya pansarfordonen i Tyskland och i Ungern, som hittills är den enda exportkunden till KF41 Lynx och som 2020 förhandlade fram den lokala produktionen av 172 av dessa pansarfordon, förutom de 46 enheterna som tillverkas i Tyskland. Hypotesen om lokal produktion i Ukraina skulle ha diskuterats, även om detta skulle kunna ske först efter konflikten, eftersom hela ukrainskt territorium står under det permanenta hotet av ryska strejker på lång räckvidd. Det råder ingen tvekan om att idén kommer att ha funnits mer än attraktiv av Kiev, Panther är en mycket lovande stridsvagn och till stor del överlägsen, åtminstone på pappret, alla de ryska modeller som för närvarande är i bruk. Detta erbjudande från Rheinmetall är dock också ett förtäckt förslag till Bundeswehr, som direkt skulle hota fortsättningen av det fransk-tyska nästa generationens tankprogram MGCS.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT