Neuron, E-MBT, SMX31...: Kan vi övervinna återvändsgränderna i framtidens LPM för forskning och utrustning för arméer?

Medan generalstaben, försvarsministeriet och Elyséepalatset finjusterar de sista detaljerna i den framtida militära programmeringslagen som kommer att omfatta perioden 2024-2030, tyder många mer eller mindre officiella ekon på att trots en mycket kraftigt ökad budget, vilket gör det möjligt att nå en försvarsinsats på nästan 2,3 % av BNP år 2030, många forsknings- och utvecklingsprogram för försvarsutrustning, såväl som utrustning för arméerna, kommer att behöva spridas ut eller till och med helt enkelt ignoreras, på grund av till budgetrestriktioner. Faktum är att under de gemensamma åtgärderna av en dramatisk underinvestering i försvaret under de 20 åren före den föregående LPM 2017-2025, och den mycket snabba försämringen (ur offentlig och politisk synvinkel i alla fall) av säkerhetssituationen de senaste åren och månader kommer budgetarna att koncentreras för att möta de mest omedelbara behoven och de mest kritiska programmen.

På grund av organisationen av sin försvarsindustriella och tekniska bas, eller BITD, är Frankrike avsevärt beroende av sin försvarsexport för att behålla sin egen strategiska autonomi, den nationella ordningen, även i kraftig ökning, är inte tillräcklig för att nå tröskeln för aktivitet. nödvändiga för att upprätthålla och utveckla all teknisk och industriell kunskap som behövs på detta område. Genom att koncentrera sina budgetansträngningar på dessa kritiska program, av vilka många har mycket liten exportpotential som den nya generationens hangarfartyg, 3:e generationens nukleära ballistiska missilubåtar, eller till och med den luftburna kärnmissilen, och andra i mycket konkurrenskraftiga områden, som t.ex. inom området drönare, cyber, såväl som lätta pansarfordon och fregatter, kan denna LPM leda till en förstärkning av arméerna men också till en försvagning, på sikt, av BITD, på grund av bristen på mycket attraktiva produkter och utrustning i katalogen, vilket är fallet idag, till exempel av CAESAR eller den Rafale.

PANG Vandier Leconru e1671027679501 ​​Analysförsvar | Arméns budgetar och försvarsinsatser | MBT stridsvagnar
Bekräftat av president E. Macron under hälsningarna till arméerna, har den framtida nya generationens hangarfartyg endast en mycket låg exportpotential

Man skulle kunna tro att lösningen på ett så kritiskt problem uteslutande ligger hos staten, och att det är upp till den att frigöra fler krediter för att svara på det. Detta skulle dock vara att bortse från de offentliga finansernas situation idag, som till stor del har testats av Covid-krisen, och den mycket verkliga ansträngning som den är på väg att göra inom ramen för LPM. Precis som man kan tro att det är upp till försvarsföretagen att ta kostnaderna för FoU för utrustning med hög exportpotential. Detta skulle också vara att ignorera det faktum att exporten av försvarsmateriel mycket ofta är kopplad till dess användning i nationella arméer, och att den har en mycket viktig politisk komponent, medan de senaste initiativen från BITD på detta område sällan har gett upphov till starka stöd från staten för export av denna utrustning. Ska vi då avstå från att se Frankrikes strategiska självstyre och industriella försvarsmakt sönderfalla under de kommande åren? Inte nödvändigtvis …


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | MBT stridsvagnar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna