Kan Frankrike öka sina försvarsinvesteringar utöver gränserna för LPM 2024-2030?

Några dagar före den officiella presentationen, innehållet i den framtida franska militära programmeringslagen, som kommer att rama in statens investeringar i dessa arméer under de kommande 7 åren, börjar bli tydligare och tydligare. Men utöver de cirka 400 miljarder euro i investeringar som planeras under de kommande 7 åren och de 13 miljarder euro i exceptionella lån som också planeras under denna period, och även om denna bana representerar en ökning med 100 miljarder euro jämfört med tidigare LPM har många röster höjts under några dagar för att ångra skiljedomarna, och ibland för att kritisera det belopp som bedömts, inte utan anledning är det sant, som otillräckligt i förhållande till arméernas behov inför den snabba utvecklingen av hot i Europa och världen över. Om dessa röster är överens om observationen, nämligen att flera tiotals miljarder euro saknas från denna LPM för att effektivt möta arméernas behov, och utan att gå in i debatten om huruvida fler stridsvagnar behövs, inga fler luftvärnssystem, inga fler ubåtar eller inga fler drönare, men det verkar som om ingen riskerar att ge ens ledtrådar för att möjliggöra finansieringen av dessa kritiska behov.

Som en påminnelse, om nästa LPM respekterar en linjär tillväxtbana för försvarsmaktens budget för att nå de planerade 413 miljarderna euro, kommer försvarsmakten att ha en årlig budget på 2030 miljarder euro 68, vilket motsvarar mellan 2,25 och 2,3 miljarder euro. % av landets BNP den dagen. Detta mål representerar en ökning med nästan 55 % av den årliga budgeten för LPM, alltså cirka 40 % i konstanta euro, och 112 % jämfört med budgeten för 2016. tvivel, av en betydande ansträngning som gjorts av den franska regeringen, desto mer betydande eftersom många andra ämnen tynger den allmänna opinionen, som är mer oroad över utvecklingen av hälso- och sjukvården eller utbudet av utbildning, oavsett om de franska arméerna har 200 eller 400 tunga stridsvagnar. Med andra ord, förutom den relativt lilla sfären av människor som är känsliga för försvarsfrågor i landet, är frågan om LPM och arméerna inte en prioritet för många fransmän, och den spektakulära ökningen av försvaret under de senaste 6 åren, som t.ex. det för perioden 2024-3030 som följer, är inte i sig ett ämne med stor potential för politisk tillfredsställelse. Det bör också noteras att prognosen på 413 miljarder euro är mycket närmare de 420 miljarder euro som ministeriet för de väpnade styrkorna kräver än de 370 miljarder euro som föreslagits av finansministeriet.

en session i Nationalförsamlingens kammare analyserar Défense | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Vapenexport

Men trots de uppenbara politiska och budgetmässiga ansträngningar som myndigheterna har gjort i denna fråga, är de svaga punkter som noterats av många kommentatorer de senaste dagarna inte heller meningslösa. Således, även om moderniseringen av den franska avskräckningen ensam kommer att få nästan 100 miljarder euro från denna nya LPM, och medan driftskostnaderna och försäljningsökningen kommer att fånga 45 % mer, kommer det knappast att finnas några krediter kvar för att modernisera styrkorna, och därför utveckla och skaffa nya system, samt hoppas kunna öka arméernas nuvarande storlek utöver de 50.000 100 ytterligare reservister som ska rekryteras. Ur en syntetisk synvinkel, och utan att gå in på en lång demonstration, kan vi uppskatta att denna LPM skulle sakna cirka 2000 miljarder euro i ytterligare krediter, inte på en gradvis bana som planerat för närvarande, utan för att reparera skadorna kopplade till det kritiska under -investeringar i detta område från 2020 till XNUMX, vilket har orsakat en betydande åldring av medelåldern på utrustningen, minskningen av parkerna och därför mycket betydande förluster i operativ prestanda. Med vetskap om att en ytterligare ökning ur budgetsynpunkt är utesluten om inte ytterligare inkomster är motiverade, vilka lösningar kan finnas tillgängliga som skulle göra det möjligt för Frankrike att finansiera denna omedelbara ansträngning?

1- Omdirigering av anslag på nya inkomster eller budgetbesparingar

Bland de lösningar som ibland nämns för att tillåta en ökning av försvarsinsatserna i Frankrike, är budgetomläggningen, på grundval av potentiella besparingar på offentliga utgifter eller nya inkomster, obestridligen den mest förekommande. Detta skulle, beroende på fallet, innebära att de budgetutgifter som bedöms vara ineffektiva skärs ned och att ytterligare intäkter eller besparingar genereras genom att bekämpa bedrägerier, vare sig de är skattemässiga eller sociala. Det verkar dock som att tillämpningen av dessa åtgärder är mycket svårare när kampanjerna och vallöftena passerat, och flera regeringar har brutit tänderna, beroende på om de var till höger genom att lova ett slut på socialt bedrägeri, eller lämnade genom att låta skatteexilens hallali. I slutändan gör dessa tillvägagångssätt det inte möjligt att på ett visst och förutsägbart sätt frigöra de resurser som krävs för att på ett hållbart sätt finansiera en ökning av försvarskrediter, samtidigt som planering av rörliga intäkter också har visat sina gränser under Sarkozy och Hollande fem. års villkor. Utan att föregripa deras relevans och tillämplighet har dessa åtgärder inte tillräcklig robusthet för att göra det möjligt att bygga arméernas budget kring de resultat som man i bästa fall bara kan hoppas på.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Analyses Défense | Budgets des armées et effort de Défense | Exportations d'armes

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna