3 Rafale per månad: Förväntar Dassault Aviation att nya beställningar kommer?

Från 2000 till 2023 levererade Dassault Aviation 164 jaktplan Rafale till det franska flygvapnet, samt 102 flygplan för export, eller i genomsnitt 11,2 stridsflygplan per år, utan att någonsin falla under golvet på 11 flygplan som tillverkas varje år, vilket är nödvändigt för att upprätthålla den aktiva produktionskedjan.

Det är därför en verklig kapacitetsrevolution som håller på att förberedas i Mérignac, för löpande bandet Rafale, som för hela dess underleverantörskedja. Vd:n för Dassault Aviation har faktiskt meddelat att produktionen av flaggskeppet för fransk militärflyg skulle öka, i slutet av 2024, till tre flygplan per månad.

Långt ifrån de defensiva positionerna som syftade till att bevara produktionslinjen, går den franska flygplanstillverkaren genom detta beslut till en produktionsnivå som endast är känd för de amerikanska eller kinesiska supermakterna för en enda modell, och förväntar sig därmed att nya beställningar kommer, i för att amortera nödvändiga investeringar, för att ge det innehåll.

Producera 3 Rafale per månad i slutet av 2024: en monumental insats för laget Rafale

Utmaningen är betydande för Dassault Aviation, och speciellt för alla 500 företag som tillhör teamet Rafale. Efter Covid-krisen, liksom konsekvenserna av att inflationen har lett till vissa sociala rörelser i den franska stridsflygplanens underleverantörskedja, levererades faktiskt bara 13 stycken 2023, av de 15 som var planerade.

Rafale fjärdedel
Qatar var den andra exportkunden hos Rafale. Under 2015 beställde den 24 fighters, följt två år senare av en option på 12 extra fighters.

Med andra ord, genom detta tillkännagivande vill Eric Trappier att på bara ett år, produktionen av Rafale ny eller tredubblad. Medan många frågor hade fokuserat på kapaciteten hos Mérignacs löpande band, att öka produktionen utöver två enheter per månad, hade VD:n för gruppen indikerat för några månader sedan att detta kunde växa till fyra, och till och med fem jägare per månad.

Spärrpunkten, när det gäller ökningen av leveranshastigheterna, finns därför inte i Mérignac, utan i denna underleverantörskedja, som spelar en nyckelroll i tillverkningen av jaktplanet.

Om Dassault, Thales eller Safran, de tre stora grupperna som deltar i programmet, inte har några svårigheter att öka sina produktionshastigheter och finansiera sin tillväxt, är detta inte fallet för alla medelstora företag och små och medelstora företag. /PMI som utgör huvuddelen av försörjningskedjan.

De möter betydande bakslag när det gäller att få den finansiering som krävs för att förbereda sig för att öka produktionstakten, men också för att rekrytera den nödvändiga personalen, ofta utbilda dem, medan leveranstakten för tjugo år. Rafale utvecklats mellan 11 och 16 enheter per år.

Rafale M beväpnad med en nukleär ASMPA-katapultermissil
Del av Rafale M från den franska flottan kommer att behöva dras ur tjänst i början av nästa decennium, efter trettio år av ansträngande tjänst på hangarfartyg.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsnyheter | Underleverantörskedja för försvarsindustri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

 1. Detta är uppenbarligen bara en detalj som inte på något sätt påverkar ämnets relevans men jag förstår inte användningen av femininum för det engelska ordet "team": "the" team Rafale
  Franskandet av ordet tycks mig ha lett till användningen av det maskulina: un team
  Var "teamet" kommer ifrån Rafale..
  Kanske en förvirring med det feminina i den franska översättningen: ett lag, laget...
  Men det är inte det väsentliga som är finansieringen av fransk flygteknik genom återkommande export också kopplat till minskade leveranstider.

  bien cordialement

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna