Japan kommer närmare och närmare AUKUS-alliansen

AUKUS Alliance (Australien, Storbritannien, Usa) skapades i september 2021 och syftade till att gå utanför ramen för bilaterala försvarsavtal mellan USA och dess allierade i Stilla havet. För att hantera uppkomsten av de kinesiska arméerna blev det snabbt klart i Washington att en allians, om inte jämförbar, i vilket fall som helst inspirerad av Natos princip, kunde utgöra det bästa svaret för att begränsa och avskräcka Kina, särskilt gentemot- till Taiwan. Olyckligtvis för amerikanska ambitioner, den ynkliga klaffen kring upphävandet av Attack konventionellt drivna ubåtsprogram som utvecklats sedan 2015 av Canberra med French Naval Group, för att vända sig till en amerikansk-brittisk lösning av ubåtar till kärnkraftsframdrivning för Royal Australian Navy, allvarligt undergrävt det internationella mottagandet av det amerikanska projektet, särskilt i samband med riskerna för spridning av kärnkraftsdrivna fartyg i teatern en gång öppnades Pandoras ask av Joe Biden.

Det tog dock bara ett år att normalisera de internationella relationerna i denna teater igen, bland annat mellan Australien, USA och Frankrike, till stor del p.g.a. den ökade spänningen mellan Peking och Taiwan å ena sidan, och kriget i Ukraina å andra sidan. Sålunda har de japanska myndigheterna, som hittills varit ganska försiktiga och reserverade mot eventuell inblandning i att stödja Taiwan och eventuella amerikanska operationer för att skydda ön i händelse av ett hot, har väsentligt ändrat sina ståndpunkter, inte bara genom att tillkännage offensiva upprustningsprogram för att hålla Peking på avstånd om situationen skulle förvärras, såväl som genom att öppet tillkännage sitt stöd för Taiwans självstyre och det nuvarande status quo, och specificera att öns självstyre nu var en strategisk fråga för Tokyo.

Det japanska flygvapnet har beställt 147 F-35 stridsflygplan, inklusive 42 F-35B vertikala eller korta start- och landningsflygplan för att beväpna sina två hangarfartyg av Izumo-klassen

Samtidigt har Japan på många områden närmat sig försvaret av Aukus-alliansens tre aktörer, tillsammans med USA för att stärka sitt antimissilförsvar och sina sekundära anfallsförmåga, inklusive mot kinesisk mark, med Australien för att öka områdena samarbete och militära övningar, och med Storbritannien, med gemensam utveckling av en medeldistans luft-till-luft-missil, samt samarbete mellan Tempest- och FX-stridsflygplansprogrammen. Så det var bara en tidsfråga innan Tokyo kom att offentligt överväga att gå med i Aukus-alliansen. Och tiden verkar ha kommit, om vi ska tro talet av YAMAGAMI Shingo, Japans ambassadör i Australien, med anledning av Aukus-konferensen som hölls i Canberra den 14 november.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT