Med leveransen av slovakiska S-300PMU:er växlar väst till hög växel för att stödja Ukraina

Även om västvärlden sedan början av konflikten varit begränsad till att reagera på den internationella scenen mot Ryssland, i synnerhet genom att endast leverera lätt eller defensiv rustning till Ukraina, verkar dynamiken ha utvecklats avsevärt de senaste dagarna. Alltså efter tillkännagivandet av leverans av flera dussin T-72M1 stridsvagnar och BMP-1 infanteristridsfordon från den tjeckiska arméns reserver är det nu Slovakiens tur att meddela överföringen av dess unika S-300PMU långdistansförsvarsbatteri för luftvärn till Ukraina, information bekräftat av Slovakiens premiärminister Edouar Heger på Twitter. Storbritannien har å sin sida meddelat att det skulle snabbt överföra Maastif och Ridgeback pansarfordon till Ukraina, pansarvagnar skyddade mot IED:er som sannolikt kommer att ersätta de BTR:er som förlorats av de ukrainska arméerna, och framför allt för att ge dem större rörlighet i operationsområdet.

Luftvärnssystemet S-300PMU eller SA-20A Gargoyle i Natos taxonomi, är ett luftvärnssystem med en lång detekteringsräckvidd på 300 km och kapabel att avlyssna flygplan upp till 150 km. Den implementerar flera typer av missiler, 5V55U med semi-aktiv styrning (150 km), 48N6 med blandad styrning (150 km) och den nya 9M96E-missilen med aktiv styrning som också utrustar S-400-systemet. Det togs i tjänst 1993 och var länge det mest avancerade luftvärnssystemet i tjänst med de ryska arméerna, fram till att S-400-systemen togs i bruk 2007. Det slovakiska flygvapnet hade ett unikt S-300PMU-batteri ärvt från dess deltagande med Tjeckien. Andra europeiska länder har samma system, Bulgarien anpassar 6 batterier och Grekland 4 batterier. Det kan därför förväntas att andra system av denna typ kommer att överföras till Ukraina under de kommande dagarna och veckorna, särskilt somDe ukrainska styrkorna har förlorat mer än tjugo S-300 bärraketer sedan konfliktens början, samt minst 5 radar, mer än hälften av dess ursprungliga inventering.

S-300PMU har länge ansetts vara ett av de bästa och modernaste luftvärnssystemen i världen. Den är fortfarande i drift i 18 länder, inklusive Ryssland, Ukraina, Indien, Iran och Kina.

Dessa på varandra följande tillkännagivanden är inte bara nationella initiativ, som man kan tro. I går meddelade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg det Alliansen skulle nu öka sitt militära stöd till Ukraina, denna gång inklusive tunga vapen såsom stridsvagnar eller luftvärnssystem av sovjetisk faktura för att påskynda implementeringen av Kievs arméer, men också rent västerländsk utrustning, som kommer att kräva utbildning av ukrainska operatörer, men som, när den väl är i tjänst, kan ge ett betydande operativt mervärde. Dessutom, till skillnad från den utrustning som ärvts från Warszawapakten, som är allt mindre närvarande i Natos styrkor, har alliansen mycket större reserver av västerländsk utrustning för att stödja krigsinsatsen i Kiev.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT