MGCS: Italien, Polen, Norge och Storbritannien kan gå med i programmet från 2023

Som ett resultat av en preliminär studie som lanserades gemensamt av Frankrike och Tyskland 2012, lanserades Main Ground Combat System-programmet, eller MGCS, officiellt 2017 av Emmanuel Macron och Angela Merkel för att 2035 ersätta de franska Leclerc-stridsvagnarna och de tyska Leopard 2s, tillsammans med 3 andra emblematiska program för fransk-tyskt samarbete inom försvarsindustrin, Future Air Combat System eller SCAF för att ersätta Rafale och Typhoon 2040, Common Indect Fire System eller CIFS för att ersätta självgående vapen och flera raketgevär 2035, och Maritime Airborne Warfare System eller MAWS för att ersätta de maritima patrullflygplanen Atlantic 2 och Orion. Eftersom, CIFS-programmet har avslutats, precis som MAWS efter Berlin har meddelat beställningen av 5 Boeing P-8A Poseidon för att ersätta dess äldsta Orion P3C. När det gäller MGCS- och SCAF-programmen lider de av djupa skillnader mellan Paris och Berlin, både ur industriell och operativ synvinkel, vilket har lett till många svårigheter.

Om MGCS-programmet initialt sammanförde franska Nexter, som bygger Leclerc, och dess partner Krauss-Maffei Wegmann eller KMW, ekvipotentiella partners inom KNDS-gruppen, fick det 2019 sällskap av tyska Rheinmetall, som framför allt bygger pistolen av Leopardtanken, som inte gick utan att utgöra betydande spänningar när det gäller industriell delning, planerade initialt att vara på en strikt 50%-50% basis mellan Nexter och KMW. Efter tuffa förhandlingar lyckades fransmän och tyskar komma överens om en hybriddelning, där varje stor industriman bär 3 av programmets pelare, men med garantin att, industriellt sett, kommer Frankrike verkligen att producera 50 % av stridssystemen. Medan i fasen av att definiera arkitekturen pågår, relaterar många ekon i denna fil av de djupa skillnaderna mellan behov och förväntningar som uttrycks av armén, som önskar en stridsvagn som kombinerar rörlighet, eldkraft och innovation. , och Bundeswehr, som avser framför allt att designa en ersättare till sin Leopard 2, en stridsvagn designad för ett huvudsakligen defensivt uppdrag, mindre manövrerbar och framför allt mycket tyngre än Leclerc. Som det ser ut bör den arkitektoniska utformningsfasen avslutas i slutet av 2022, eller till och med början av 2023, utan att det är känt vilka avvägningar som kommer att bli.

Liksom Polen, Spanien och Sverige har Norge Leopard 2-tanken i sitt lager.

Och saker och ting kan snabbt bli komplicerade för Paris inom en snar framtid. I själva verket, i en intervju som gavs till Wirtschaft Wohre, presidenten för KNDS, Franck Haun, har verkligen bekräftat att han förväntar sig att andra europeiska länder kommer att ansluta sig till MGCS-programmet på kort sikt. Enligt honom vill Italien, men även Norge, Polen och Storbritannien integrera MGCS-programmet så snart som möjligt, nämligen så snart studiefasen och definitionen av arkitekturen är klar, här 2023. Det bör noteras att Det är verkligen Paris som tvingade att inte överväga nya partners inom programmet förrän denna inledande fas som kommer att avgöra programmets arkitektur men också strukturerande funktioner, inte är avslutad. Utöver dessa fyra nämnda länder har Sverige och även Spanien uttryckt sitt intresse för att gå med i programmet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer