Indien, Indonesien: Bör vi ändra paradigmen för Rafale-programmet för att förutse framtida framgång?

2021 kommer utan tvekan att ha varit invigningsåret för Dassault Aviation, Safran, Thales, MBDA och de cirka 400 franska företagen som bildar Team Rafale, med 146 fasta order för export eller som kompensation för begagnade flygplan. Och 2022 kan mycket väl bli ett bra år också, med två stora kontrakt i sikte, Indien för sin flotta å ena sidan, och att stärka sina flygvapen å andra sidan inför den kinesiska och pakistanska maktökningen, och Indonesien som nu systematiskt integrerar Rafale i sina presentationer om utvecklingen av dess flygvapen. Samtidigt har Frankrike självt beställt flygplan att ta över från deras Mirage 2000 Cs, och idag måste mer än 100 nya Rafales levereras till den franska armén år 2035. 'Air and Space.

Denna framgång är dock inte utan att det innebär verkliga industriella och operativa utmaningar för Frankrike. Faktum är att Rafales produktionslinje i Merignac kan producera, enligt Dassault Aviation, upp till 3 nya flygplan per månad, eller 36 flygplan per år. Beställningarna som togs 2021, planeringen av leveranser till flygvapnet och de mer än seriösa utsikterna under förhandling är redan tillräckligt för att mätta denna industriella kapacitet under de kommande 10 åren. Även om denna situation onekligen avundas av många flygplanstillverkare runt om i världen, är den inte utan att skapa verkliga handikapp, eftersom det inte längre finns något industriellt manöverutrymme för att svara på nya order, nationella order, export eller kompensation för försäljning av andra -handflygplan, men ändå en extremt lovande marknad för Rafale. Kan vi i detta sammanhang föreställa oss nya paradigm för Rafale-programmet, för att dra fördel av det nuvarande momentumet på kort, medellång och lång sikt, samtidigt som vi möter de uppenbara behoven av att öka massan av franska flygvapen?

Det tog bara ett år mellan undertecknandet av det grekiska kontraktet och ankomsten av de första 6 Rafales i Grekland, en avgörande faktor för framgången för detta kontrakt

Innan du åtar dig att presentera en optimerad alternativ lösning, är det tillrådligt att ställa några postulat som förklarar den nuvarande situationen. Idag är Rafale-programmet så att säga piloterat på sikt av de franska myndigheterna, och har varit det i nästan femton år. Där Frankrike från början skulle beställa 320 flygplan levererade på ett dussin år för att bilda den industriella pelare som Dassault Aviation kunde planera att bygga sin exportstrategi på, piloterade man programmet "på ett minimum", det vill säga genom att placera kort. -Beställningar som är nödvändiga för att hålla produktionslinjen igång, dvs. 11 enheter per år, samtidigt som den målinriktade volymen av enheter sänks till 225, och dessa leveranser sprids över tjugo år. Detta ledde till en betydande ökning av produktionskostnaderna för enheten, vilket utgjorde ett handikapp under internationella tävlingar.

Beställningarna för 2015 (Egypten och Qatar) och 2016 (Indien) gjorde det möjligt för Frankrike att avbryta sina egna förvärv, för att bevara sina magra försvarskrediter för vissa andra prioriterade program, varvid åtagandet att förvärva 11 Rafale per år som respekterats av Frankrike allvarligt har underminerats. andra programs ambitioner, som till exempel FREMM. Sedan dess har paradigmet för detta program varit att prioritera exportorder framför nationella order, både för att möta kundernas förväntningar på snabba leveranser och för att möjliggöra finansiering av andra lika brådskande program i arméerna. Och beställningarna 2021 är inget undantag, eftersom leveranserna som förväntas av Förenade Arabemiraten, Egypten, Kroatien och Grekland är alla spridda över de kommande 7 åren, vilket lämnar mycket liten industriell marginal för att integrera nya andra "brådskande" beställningar från exportkunder som nationella arméer .

Formatet för de franska flygvapnet som definieras i vitboken från 2013 ger endast 225 Rafale-stridsflygplan till 2030, ett antal som nu anses vara för begränsat inför de skärpta internationella förbindelserna.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT