I Indien uppvisar Rafale stor nyttolastkapacitet på Ski-Jump

Sedan början av januari har Dassault Aviation och Team Rafale deltagit till en omfattande testkampanj som syftar till att bestämma prestandan för dess jaktplan, Rafale Marine, för att ta sig till luften från ett hangarfartyg utrustat inte med katapulter som för PAN Charles de Gaulle från den franska flottan, utan med en språngbräda, eller hoppbacke, som de som utrusta de två hangarfartygen från den indiska flottan, INS Vikramaditya som redan är i drift och INS Vikrant, det första hangarfartyget med lokal faktura som avslutar dessa sjöförsök. Om de franska teamen visade verkligt lugn med de resultat som förväntades under dessa tester, Det återstod fortfarande för flygplanet att visa inte bara sin förmåga att ta sig till luften från en sådan språngbräda, utan också att avgöra vilka operativa kapaciteter och begränsningar som följer av ett sådant förfarande, särskilt när det gäller bränsle- och beväpningskapacitet.

Som vanligt är Dassault Aviation inte särskilt mångårigt om de registrerade resultaten, utan nöjer sig med pittige pressmeddelanden som tyder på att allt går som planerat. Men ett foto publicerat på indiska sociala nätverk berättar mer om enhetens prestanda i den här konfigurationen, vilket tyder på att Rafale skulle vara nära att vara lika bekväm på en språngbräda som med en katapult. Det här fotot visar faktiskt Rafale M dedikerad till testerna i en imponerande nyttolastkonfiguration, med två 2000-liters subsoniska kapslar, 2 medeldistans Mica EM-missiler, två självförsvars Mica IR-missiler och en antifartygsmissil AM- 39 Exocet under flygkroppen, en konfiguration helt jämförbar med den som implementerades av den franska flottan från Charles de Gaulle för anti-skeppsuppdrag.

Bilden publicerad på indiska RS visar Rafale M bärande en AM39 Exocet anti-skeppsmissil, två 2000 liters dunkar och 4 MICA-missiler

Denna ögonblicksbild, som det inte finns någon anledning att tvivla på togs efter start från Goa hoppbackstestet, visar att Rafale är kapabel att bära tunga laster, mer än 5,5 ton i extern last, och därför nå en maximal startvikt i Skijump-konfigurationen mellan 20 och 21 ton, alltså en vikt mycket nära den som vanligtvis används ombord på det franska hangarfartyget. Framför allt, i den här konfigurationen, har Rafale en exceptionell operativ räckvidd på nästan 1000 km, mycket högre än den som kan nås till exempel av J-15:s utplacerade från den kinesiska marinens hangarfartyg. Faktum är att om J-15 har en maximal startvikt beräknad till 27 ton, har den också en tomvikt på 17 ton och måste förbruka avsevärt mer energi, och därför bränsle, för att hålla sig under flygning än Rafale och dess 10,5 ton tomma. Dessutom är Rafales M88 turbojet känd för sin låga bränsleförbrukning, vilket inte är fallet med de ryska och sedan kinesiska turbojetmotorerna som driver J-15:orna från APL Naval Air Group.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT