Egypten ska köpa 200 sydkoreanska K9 pansarvapen för 1,7 miljarder dollar

Egypten har idag, utan tvekan, den mäktigaste väpnade styrkan i Afrika och Mellanöstern, med ett flygvapen på 360 stridsflygplan, en flotta på 8 ubåtar, 20 fregatter och korvetter och 2 helikopterfartyg, och en landstyrka som ställer in mer än 2000 3500 tunga stridsvagnar och 600 109 infanteristridsfordon och pansarvagnar. Inspirerad av både sovjetiska och amerikanska doktriner, fält de senare också med kraftfullt och modernt artilleri, med mer än 500 självgående raketuppskjutare och tusen bepansrade självgående artillerisystem, varav mer än hälften är M90-amerikaner. Under flera år har landet också investerat i en enorm ansträngning för att modernisera sina arméer, med förvärv av nya flygplan och stridsfartyg från Frankrike, Tyskland och Italien, samt XNUMX tunga stridsvagnar T-XNUMXM från Ryssland.

Sedan 2009 hade Kairo förhandlat med Seoul om att skaffa det 155 mm bepansrade självgående artillerisystemet K-9. Förhandlingarna stoppades för en tid av händelserna under den arabiska våren 2011. Men enligt DAPA skulle den sydkoreanska vapenmyndigheten, Kairo och Seoul ha skrivit under den 1 februari ett avtal för lokal tillverkning av 200 K-9 självgående kanoner samt ett okänt antal bepansrade stödfordon inklusive pansarvapenbäraren K-10, allt för totalt 1,7 miljarder dollar, vilket utgör den största exportframgången hittills för Hanwha Defense, designern av K-9.

K-10:s automatiska omladdningssystem överför 12 skal per minut till K-9:s magasin

K-9 Thunder är ett pansarfordon på 46 ton med en längd på 12 meter (med pistol) och en höjd på 2,73 m. Den är beväpnad med en 98 mm 155 kaliber BN52 kanon matad av ett 48-rund halvautomatiskt lastningssystem som kan upprätthålla en eldhastighet på 6 till 8 skott per minut och bära upp till 40 km. Tanken drivs av ett tysk-koreanskt STX-MTU MT881Ka-500 1000 hk motorblock, en Allison-transmission och en hydropneumatisk fjädring som ger den en maxhastighet på 67 km/h och utmärkt rörlighet i terräng. Å andra sidan, och som ofta för den här typen av fordon, är dess rustning begränsad, med en tjocklek på 19 mm ger skydd endast mot splitter och handeldvapen.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT