Washington hårdnar tonen gentemot Moskva i den ukrainska krisen

Samtidigt som många observationer har bekräftat ökningen av antalet ryska soldater utplacerade längs de ukrainska gränserna, österut mot Donbass, på Krim men även i Vitryssland, där inte mindre än 30.000 140 ryska soldater är utplacerade, och att den ryska flottan har påbörjat stora sjömanövrar i Atlanten, Medelhavet och Svarta havet som samlade XNUMX militära fartyg, har Washington beslutat att avsevärt hårdna sin ton under de senaste timmarna, i en gemensam aktion som genomfördes i Vita huset, men också i Pentagon, i kongressen och FN, i en atmosfär som påminner om de mest spända timmarna av det kalla kriget.

Denna härdning följer det skriftliga svaret från Washington förra veckan för att officiellt svara på de krav som Moskva ställt för att avskaffa den nuvarande krisen. På grund av den mycket överdrivna karaktären hos de krav som formulerats av Kreml, såsom åtagandet att aldrig integrera Ukraina, utan även Georgien, Sverige och Finland i Nato, och tillbakadragandet av Natos styrkor från de östliga länderna efter att ha gått med i alliansen efter 1997, det råder föga tvivel om att de skulle avvisas av Washington liksom av alla västerländska allierade. Dessutom verkar det som om den ryska diplomatins beräkning av en splittring av den atlantiska alliansen inför ryska militära hot har misslyckats, där de europeiska länderna trots allt intagit allt fastare hållningar mot Moskva och till stöd för Ukraina. Till och med Tyskland, som en gång uppfattades som tveksamt och fortfarande motsatte sig att skicka militär utrustning till Kiev, visar nu ett mycket mer beslutsamt ansikte, efter att till och med ha aviserat en möjlig omprövning av NordStream 2-gasledningen i händelse av ett ryskt angrepp på dess ukrainska granne.

Berlin verkar ha backat sin önskan att skydda gasledningen Nord Stream 2 till varje pris

Det är i detta sammanhang av en stärkt allians och växande hot som Washington idag inledde en stor diplomatisk och kommunikationsoffensiv för att försöka få Moskva på knä, efter att veckans vädjan till Peking om att "resonera med Moskva" har kommit att betyda de facto allians som nu finns mellan Ryssland och Kina. Detta genomförs samtidigt på 3 axlar, en diplomatisk komponent med sammankallandet av FN:s säkerhetsråd, en lagstiftningskomponent med nästa presentation av "Alla sanktioners moder" genom en tvåpartsomröstning i kongressen, och en operativ komponent, med direkta uppmaningen från den amerikanske stabschefen i Moskva att "vända om", medan 8.500 5 amerikanska armémän har satts i ökad beredskap för att vid behov kunna utplaceras på mindre än XNUMX dagar i Europa.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT