Kommer den amerikanska flottans framtida DDG(x) jagare att vara en "transition" jagare?

Medan kongressen har godkänt konstruktionen av ytterligare en jagare av Arleigh Burke Flight III klass för 2022, och den amerikanska flottan har tillkännagett en omfattande plan för att modernisera sina jagare för Arleigh Burke Flight IIA för att installera den nya SPY-radarn -6 med aktiv elektronisk antenn som för Flight III och fregatter av Constellation-klassen, USA:s flotta avancerar också ersättaren för jagaren Arleigh Burke men även kryssare av Ticonderoga-klassen, medan 32 enheter av dessa två klasser måste tas ur tjänst under de kommande åren. Kommunikationen kring det nya fartyget, tillsvidare utsett under koden DDG(x), för odesignad missilförstörare, har hittills varit mer än begränsad. Men under en officiell presentation tillägnad den amerikanska flottans framtid, mer information presenterades om förväntade kapaciteter och prestanda för detta nya stridsfartyg uppmanas att bilda den beväpnade näven för den amerikanska stridande ytflottan under det kommande decenniet.

Uppenbarligen har den amerikanska flottan (äntligen) lärt sig av misslyckandena hos jagare och LCS-korvetter av Zumwalt-klassen, fartyg som ville tillhandahålla kapacitet som helt bröt med tidigare fartyg, och som var, det ena som det andra, bittra tekniska misslyckanden och budgetavgrunder. Det är därför inte längre fråga om att vilja skapa ett revolutionerande fartyg, DDG(X) kommer i sin ursprungliga form att ta upp ett stort antal egenskaper som ärvts från DDG Arleigh Burke Flight III, som t.ex. SPY-6 radarn integrerad i AEGIS luft- och antimissilförsvarssystem, eller eldkraft baserad på 96 Mk41 vertikala silos för att rymma SM-2 luftvärnsmissiler, SM-3 anti-ballistiska missiler, ESSM medeldistans luftvärnsmissiler, luftvärnsmissiler -ASROC ubåtar samt Tomahawk kryssningsmissiler. För sitt närförsvar kommer fartyget också att implementera två CIWS SeaRAM-system med 21 missiler vardera och en 127 mm pistol.

VLS Mk41-systemet kommer att förbli i hjärtat av beväpningen av den framtida DDG(X) med 96 silos i den ursprungliga versionen och reserverade utrymmen för att utöka denna eldkraft

Dessa egenskaper är nästan identiska med moderna Arleigh Burkes, och skillnaderna mellan de två fartygen ska sökas i en design som är 50 % mer smygande i elektromagnetiska, infraröda och ljudmässiga termer, mer omfattande flyghangarer, överlevnadsförmåga och ökad uthållighet till sjöss, samt en komplett ekolodssvit som integrerar skrovekolod, bogserat ekolod och variabelt djup. Fartygets interna system, och i synnerhet dess stridssystem och dess energiproduktion, kommer att vara helt nya, för i hjärtat av DDG(X) huvudkaraktär, nämligen en stor skalbarhet för att integrera nya vapensystem och sensorer när de är tillgängliga.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT