Boeing gör allt för att försöka rädda tyska Super Hornets kontrakt

Som vi vet, efter misslyckandena i Schweiz, Finland och Kanada, tre länder som idag använder F/A-18 Hornet, det tyska kontraktet omfattar 30 F/A 18 E/F Super Hornets och 15 flygkrigföring E/A-18G Growler att ersätta Tornado dedikerad till Natos kärnvapenuppdrag och Tornado ECR av elektronisk krigföring, har tagit en mer än strategisk dimension för Boeing, för vilken hållbarheten i kedjan för montering av enheten i 3 år. Emellertid är detta kontrakt nu hotat av flera faktorer, i synnerhet Pentagons fasthet i att inte kvalificera den nya B-61-Mod12 kärnvapenbomb som används av NATO för andra enheter än de som ursprungligen planerades, inklusive Super Hornet var inte en del. Faktum är att den nya tyska regeringen har meddelat att den kommer att omvärdera lämpligheten av att beställa de 45 stridsbombplanen från Boeing, vilket antyder att det skulle kunna titta på F-35A för kärnvapenuppdraget, såväl som en elektronisk krigföringsversion av Typhoon.

Tills vidare har de tyska myndigheterna varit mycket undvikande när det gäller dessa skiljeförfaranden, särskilt eftersom Luftwaffes deltagande i Natos delade kärnvapenuppdrag är långt ifrån ett populärt ämne i landet, vad mer är i en koalition där de gröna representerar den andra politiska tvinga. Hotet ansågs dock vara tillräckligt betydande i Seattle, Boeings högkvarter, som just har presenterat en ambitiös industriell kompensationsplan om Berlin respekterar sitt första skiljedomsförfarande. Således erbjuder den amerikanska flygplanstillverkaren de tyska myndigheterna delad produktion motsvarande 3,5 miljarder euro i beställningar till den tyska flygindustrin, för en total order som skulle nå 10 till 12 miljarder euro enligt våra uppskattningar. För närvarande har dock listan över potentiella partners för dessa industriella offset inte definierats.

F-35 är idag det enda moderna flygplan som erbjuds för export som är kvalificerat för att implementera NATO:s B-61Mod12 kärnvapenbomb

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT