Boeings Super Hornet lämnar den kanadensiska konkurrensen genom bakdörren

De senaste tio åren har Lockheed-Martins F-35 Lighting II vunnit i alla tävlingar som den deltagit i. Om villkoren för dessa segrar ofta är föremål för diskussion, är det inte desto mindre sant att den amerikanska apparaten, trots sina svagheter och sina många brister, alltid har lyckats övertyga de tjänstemän som ansvarar för att välja, för sina respektive länder, den anordning som kommer att vara ryggraden i deras flygvapen under de kommande 50 åren. Kanada kommer förmodligen inte att vara något undantag från regeln, eftersom efter tillbakadragandet av Dassault Aviation och dess Rafale, då Airbus DS med Eurofighter Typhoon, som båda tror att tävlingen som presenterades av Ottawa var partisk till förmån för USA, är det Boeings tur och dess F/A 18 E/F Super Hornet att behöva lämna tävlingen, denna gång efter beslut från Kanada. ( en liten förklaring behövs angående Super Hornet och beteckningen F/A-18 E/F: F/A betyder Fighter/Attack för strids- och attackflygplan, som för E/F betecknar de ensätet (E) och tvåsitsiga (F) versioner av flygplanet).

faktiskt, enligt inofficiella uppgifter men bekräftas av flera källor, skulle Ottawa ha bedömt att Boeings erbjudande inte uppfyllde kraven i specifikationerna och kanadensiska krav, utan att det var känt om flaggskeppet ombordade jaktplan från den amerikanska flottan inte hade uppfyllt tekniska eller operativa krav, eller om det är ett problem i den kommersiella erbjudande från Boeing. Det finns därför kvar i konkurrensen, superfavoriten F-35A från Lockheed-Martin, och Saabs superutmanare JAS 39 Gripen E/F, (E för ensitsiga, F för tvåsitsiga) vilket väldigt få tror att det skulle kunna ha någon chans mot det amerikanska jaktplanet, eftersom Kanada till sin natur är intimt kopplat till de operativa och tekniska kraven hos dess enda granne för luftförsvaret i Nordamerika, och i synnerhet den kanadensiska arktiska gränsen.

Återigen fungerar F-35A som storfavorit i tävlingen om ersättningen av de kanadensiska CF-18:orna

Det faktum att Boeing fick sparken, och inte Saab, tyder dock på att Gripen skulle ha uppfyllt kanadensiska operativa krav, och att Saabs erbjudande skulle ha gjort detsamma. Tills vidare har ingen av de tävlande tillverkarna fått officiellt besked från Ottawa, och därför avstår alla från minsta deklaration. Men det skulle utan tvekan vara ett hårt slag för Boeing och för framtiden för dess Super Hornet, medan den amerikanska flottan vill upphöra med förvärv från 2023, och att eventuella exportkontrakt, i Finland, i Indien, i Spanien eller Tyskland, alla är hotas av konkurrens från F-35 eller Rafale M när det gäller Indien. Det är sant att Boeing på sätt och vis hittar valutan för sitt mynt här, efter att ha utfört intensiva lobbyaktioner mot den kanadensiska tillverkaren Bombardiers regionala transportplan i USA, och detta även om ärendet stängdes till förmån för av Bombardier 2018.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT