Har Gripen E / F som presenteras av Saab den minsta chansen i Kanada?

Denna måndag den 2 mars bekräftade den svenska industrin Saab officiellt sitt kandidatur till den kanadensiska anbudsinfordran som syftar till att byta ut 88 F / A-18 Hornet stridsflygplan (utsett CF-188 lokalt). För detta erbjuder Saab sin Gripen E / F, en moderniserad version av Gripen C / D föreslog också i Finland att även här ersätta F / A-18 Hornet. I själva verket är tillkännagivandet inte förvånande, Saab doldade aldrig sin avsikt att ansöka till Kanada. I slutändan blir svensken den enda europeiska kandidaten i denna tävling, där han möter F / A-18E / F Super Hornet från Boeing och F-35 från Lockheed Martin.

I själva verket hade Dassault Aviation meddelat att hon lämnade tävlingen i slutet av 2018, med argumentera för ett orättvist sammanhang för denna tävling. Många observatörer, tidigare besvikna över bristen på ett förslag från Dassault Aviation i Belgien, beklagade sedan beslutet från den franska industrin, vars Rafale ändå presenterade allvarliga argument i Kanada. tills Europeiska Eurofighter-konsortiet beslutar i sin tur att dra tillbaka sitt erbjudande baserat på Typhoon, Airbus förklarade i sin tur i september 2019 att ett europeiskt flygplan inte skulle ha någon chans i Kanada inför amerikanska kandidater.

Precis som i Thailand med Saab 340 AEW & C försöker Saab driva ett komplett Gripen + GlobalEye-paket till Finland. Ramen för den kanadensiska anbudsinfordran tillåter troligen inte sådana förslag.

Förslaget från teamet "Gripen Canada"


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT