SCAF, MGCS... Kommer den nya europeiska militära utrustningen fram för sent?

Dans en intervju som gavs till webbplatsen lesecho.fr, Franck Haun, VD för KNDS-gruppen som sammanför tysken Krauss Maffei Wegman och franska Nexter, uppmanade de franska och tyska regeringarna att påskynda programmet Main Ground Combat System eller MGCS, som enligt honom inte borde i nuvarande takt inte nå en leverans före 2040 och till och med 2045. Om Franck Hauns överväganden framför allt är industriella, kräver särskilt att utöka programmet på den europeiska scenen, förblir det inte desto mindre sant att en objektiv analys av kalendrarna för aktuella program, MGCS som SCAF, den nya generationens stridsflygplansprogram som samlar Frankrike, Tyskland och Spanien, och som inte heller förutser ett operativt inträde före 2040, visar att de inte längre motsvarar framtida behovsarméer, och inte heller den världsindustriella och teknologiska rytmen som har varit starkt upprörd de senaste åren av Ryssland och Kina.

Faktum är att även när internationella spänningar fortsätter att växa, med tidsfrister för potentiell konflikt på medellång och till och med kort sikt, har både Moskva och Peking djupt förändrat tempot men också själva syftet med de pågående militära programmen. Så för Moskva, Su-57 stridsflygplan, S70 Ohnotnik B tung stridsdrönare eller den nya generationen pansarfordon som sammanförs Armata-familjens tunga pansarfordon, den medelstora pansarfordon från familjen Kurganet, och les medelstora pansarfordon från Bumerang-familjen, alla är designade för att komma i tjänst under de närmaste åren, även om arbetet med en ny generation stridsflygplan och pansarfordon till 2040 redan är igång. Detsamma gäller i Kina, med stridsflygplanen av 20:e generationen J-35 och J-5, och pansarfordon som är utrustade såsom Type-99A eller Type-15, som i sig också ska ersättas av en ny generation utrustning av 2040.

Stridsstridsvagnen T-14 Armata kommer att träda i tjänst 2023 med de ryska väpnade styrkorna och erbjuder kapaciteter som är minst likvärdiga, och ofta betydligt överlägsna, de för de bästa västerländska stridsvagnarna i tjänst.

Men varken Rafale- och Typhoon-stridsflygplanen, eller Leclerc- eller Leopard 2-tunga stridsvagnarna, oavsett deras planerade grad av modernisering, är eller kommer inte att kunna ta det tekniska övertaget över Su-57, J-35 och andra Armata, vilket på ett perfekt förutsägbart sätt kommer att lämna de europeiska arméerna i en situation av allvarlig operativ underlägsenhet under de kommande två decennierna, utklassade numerärt och utan nämnvärda tekniska fördelar, gentemot de ryska styrkorna, kineserna, men också de som de skulle kunna utrusta i form av fullmakt. Under dessa förhållanden verkar frågan som ställs i rubriken, nämligen om MGCS- och SCAF-programmen, men också alla europeiska försvarsprogram kommer för sent, hitta ett självklart svar.

Men konsekvenserna av denna försening kommer sannolikt att gå långt utöver en sårbarhetsperiod på tio eller femton år. Peking, Moskva men också Washington verkar faktiskt ha integrerat den djupgående förändringen i det tekniska tempot för försvarsmateriel, i en ny form av kalla kriget som uppenbarligen ännu inte har assimilerats av europeiska ledare. De nuvarande programmen i dessa länder har alla relativt kortsiktiga mål, samtidigt som man förutser en ny generation av material på medellång sikt. Detta innebär att generationslivslängden för denna nya utrustning har ökat, konceptuellt, från de 30 till 40 år som var normen under perioden efter det kalla kriget, under en period av 15 till 20 år, samma som den som rådde i slutet av det kalla kriget.

Rafale designades för att få övertaget över flygplanet från Flanker-familjen, men det kommer i bästa fall att kunna konkurrera med Su-57 och det nya kinesiska flygplanet.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

2 tankar om "SCAF, MGCS... Kommer den nya europeiska militära utrustningen att komma för sent?"

  1. […] från Nexter som redan borde utrusta Leclerc MLU, Jaguar och Griffon, samt ett multispektralt kamouflagesystem som Salamander. Denna överlevnadsförmåga skulle ökas genom att förse den med en fjärrstyrd kupol […]

Kommentarer är stängda.

Meta-försvar

GRATIS
SIKT