Kommer Kina att ta militärteknologisk överhöghet över USA?

När den 4 oktober 1957 en R-7 Semiorka-raket som avfyrades från Baikonur-platsen i Kazakstan satte den första konstgjorda satelliten Sputnik 1 i omloppsbana, skakades USA:s förtroende för dess tekniska överlägsenhet, som dittills ansågs obestridlig, kraftigt. Det här avsnittet var, tillsammans med Koreakriget, Kubakrisen och Euromissilkrisen, ett av det kalla krigets klimax, och genererade en stark amerikansk reaktion. Och för general Mark Milley, stabschefen för de amerikanska arméerna, testning av ett hypersoniskt fraktionellt orbitalbombardementsystem utfört av Peking för några dagar sedan, skulle väl kunna utgöra en händelse av liknande betydelse som Sputnik 1 i konkurrensen mellan kommunistiska Kina och USA.

Trots förnekelserna från Kina angående detta test, som Peking presenterade som ett återanvändbart rymduppskjutningssystem, verkar Pentagon nu övertygad om att det verkligen var ett hypersoniskt fraktionerat orbital bombardemangssystem, det vill säga kapabelt att sätta i omloppsbana ett fordon som kan att släppa ett hypersoniskt bombardemangsflygplan från denna position. Denna teknik, en tid experimenterad av Sovjetunionen på 80-talet för att möta det påstådda amerikanska strategiska försvarsinitiativet som Ronald Reagan tillkännagav, tillåter bland annat att minska detektions- och avlyssningsförmågan hos varningssystem och anti-ballistiska missilförsvar, implementerat i synnerhet på hela USA:s och Kanadas norra kust för att fånga upp eventuella missiler och bombplan från Ryssland. Med en sådan anordning skulle Peking mycket väl kunna bestämma sig för att slå USA från söder, där inget antimissilförsvar är utplacerat, i vad varje dag mer ser ut som en strategisk överraskning till förmån för Peking.

Förenta staternas (och Kanadas) strategiska försvar förlitar sig framför allt på NORAD-detektionsnätverket och täcker hela norra Nordamerika för att möta ryska missiler och bombplan som skulle följa en arktisk bana. Å andra sidan övervakar ingenting några missiler som passerar genom sydpolen.

"Det vi observerade", sa general Milley i en intervju med Bloomberg, "var utan tvekan testet av ett hypersoniskt system, och detta är mycket oroande." ”Jag vet inte om det är, som jag läste i pressen, ett Sputnik-evenemang, men det är väldigt nära. Det är därför en teknisk demonstration av stor betydelse för Kina, och det kräver vår fulla uppmärksamhet, ”tillade han. Uppenbarligen förutsåg inte Pentagon att Peking kunde ha utvecklat sådan teknik, och dess utseende kommer sannolikt att avsevärt blanda om de strategiska korten på planeten. Vi noterar också att Washington sedan dess kraftigt har ökat tempot i sina handlingar till förmån för Taiwan, genom att formalisera närvaron av amerikanska militära instruktörer på ön, samt genom att inleda en storskalig diplomatisk aktion som syftar till att federera ett stort antal länder runt omkring återintegreringen av Taiwan i FN:s organ, utan att gå så långt som att främja en ny plats för Taipei i FN:s församling, vilket skulle utgöra en trolig casus belli för Peking.

Uppenbarligen vill Washington snabbt skapa ett oavsättligt status quo på den oberoende ön sedan 1947, innan Peking kan implementera nya förmågor som kan avskräcka USA från att komma till hjälp för sin allierade i händelse av aggression, i ett scenario jämförbart med det tillämpas av Ryssland under annekteringen av Krim, eftersom de ryska kärnvapenstyrkorna sattes i förberedskap under denna operation. Dessutom kan stödet från ett starkt internationellt samfund och närvaron av amerikanska trupper där avskräcka Peking från att genomföra hybridåtgärder för att ta ön, som Japans försvarsminister Taro Kono fruktade.

USA:s sjömakt hotas nu av det kinesiska flygvapnet och deras långdistansbombplan, liksom av vissa modeller av ballistiska missiler mot fartyg som tros kunna rikta in sig på ett stort fartyg som ett hangarfartyg eller ett fartyg.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT