Enligt uppgift har Peking testat hypersoniskt fraktionerat orbitalbombardemangssystem

En artikel av Demetri Sevastopulo och Kathrin Hille publicerad i helgen på Financial Times webbplats, har väckt västvärldens försvarsgemenskap. Vi fick faktiskt veta att enligt den information som samlats in av de två journalisterna skulle Kina under augusti månad i år ha testat ett nytt strategiskt hypersoniskt vapensystem som sannolikt kommer att motverka uppsättningen av detektionssystem och Västerländskt missilförsvar, och mer specifikt amerikanskt, med hjälp av ett fraktionerat orbitalbombardementsystem, eller FOBS enligt den engelska akronymen. Det verkar faktiskt som om ett sådant system sattes i omloppsbana vid den 77: e lanseringen av Long March 2C -raketen och att den följde sin planerade omloppsflygplan till dess atmosfäriska inträde och dess påverkan. I Kinahavet. Den enda nackdelen är att det verkar som att precision ännu inte är nödvändig, eftersom det hypersoniska fordonet skulle ha missat sitt mål med cirka tjugo kilometer.

Informationen är oroande, särskilt eftersom vissa Pentagon -tjänstemän har erkänt att ingen trodde att Peking hade gjort så betydande framsteg inom det specifika området FOBS, dessutom genom att associera den med en hypersonisk segelflygplan av atmosfärisk återinträde. Och av goda skäl! Om en sådan teknik skulle bli operativ skulle Peking ha möjlighet att placera i omloppsbana strategiska system utrustade med kärnstridsspetsar som sedan skulle kunna utvecklas i omloppsbana runt planeten, tills beslutet att attackera, eller tills beslutet att attackera. '' att de har nått en optimal position för att genomföra detta, till exempel genom att inte passera genom Nordpolen för att attackera amerikanskt territorium, där antiballistiska detekterings- och avlyssningssystemen är exakt placerade, men inte sydpolen, utan USA: s anti -ballistiska försvar som kan ingripa. Dessutom, där avfyrning av en ballistisk missil snabbt upptäcks av de amerikanska eller västerländska övervakningssystemen, kan det inte gå att märka ett sådant system i omloppsbana, vilket i själva verket utgör ett första slagvapen utan motstycke.

Kinesiska FOBS lanserades enligt uppgift med en lång marsch 2C -raket

Principen om fraktionerad orbitalbombardering är inte helt ny. Sovjetunionen hade alltså åtagit sig att utveckla ett sådant system på 80 -talet för att motverka Ronald Reagans falska "Strategic Defense Initiative". Då var det frågan om att placera ett fordon som kan transportera oberoende atmosfäriska återinträdningssystem MIRV i omloppsbana, för att kunna distribuera dem inom mycket korta tidsramar och på oförutsägbara banor om det behövs. När det gäller kinesisk teknik skulle MIRV, som fortfarande är ett enkelt, manövrerat ballistiskt fordon, ha ersatts av en hypersonisk glidflygplan, som kan manövrera under hela inmatningsfasen samtidigt som den bibehåller hypersonisk hastighet och därmed undvika antiballistiska system baserat på kinetiska påverkare, vilket gör enheten ännu svårare att upptäcka och nästan omöjlig att motverka med de anti-ballistiska system som finns idag.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT