Iran, Nordkorea... varför, och i vilken utsträckning, kan dessa mellanmakter utmana USA idag?

Denna söndag genomförde radikala element, kopplade till Iran, en massiv och koordinerad attack, med hjälp av missiler och attackdrönare, mot en amerikansk logistikbas i Jordanien, vilket resulterade i att tre amerikanska soldater dog, liksom 34 skadade. Attacken representerar för närvarande kulmen på en eskalering ledd av Iran mot USA i Mellanöstern, eftersom Nordkorea gör samma sak på den koreanska halvön. Även om de är oberoende vid första anblicken är dessa två spänningsområden i verkligheten mycket mer sammanlänkade än det verkar.

Med varje ny provokation, oavsett om det är iranskt eller nordkoreanskt, verkar USA begränsat och mycket försiktigt i sina svar. Om Washingtons åtgärd är uppenbar, dikteras den framför allt av ett globalt strategiskt sammanhang, som snabbt kan bli mycket ogynnsamt för den, med i bakgrunden det ryska hotet mot Ukraina och Europa, och Kinas hot mot Taiwan och i Stilla havet. .

Faktum är att om varje teater, isolerat, redan har en betydande potential för upptrappning på relativt kort sikt, verkar de vara en del, sammantaget, av en bredare och annars oroande dynamik.

Vad är ursprunget till den framväxande globala eskaleringen?

Ryssland och Kina har inte varit rädda för USA på tio år. Detta är åtminstone vad vi kan utläsa från den radikala förändringen i hållning i både Moskva och Peking, som inträffade för ungefär tio år sedan, med den ryska interventionen på Krim då i Donbass, trots åtagandet från USA att garantera Ukraina gränsar till Budapest-memorandumet, och med skärpningen av nio-strecksregeln i Sydkinesiska havet, liksom med Taiwan, av Kina.

Xi Jinping och Vladimir Putin
Kinas och Rysslands trotsiga hållning gentemot USA utvecklades nästan samtidigt, mellan 2012 och 2014, det vill säga efter Vladimir Putins återkomst till Kreml och Xi Jinpings ankomst till makten.

Om den bana som dessa två snabbt utvecklande makter följt har oroat västerländska militärstaber och kanslier i flera år, verkade Iran, liksom Nordkorea, fortfarande under kontroll, med Wienavtalen om det iranska kärnkraftsprogrammet. , såväl som en viss form av normalisering av relationerna mellan Washington, Seoul och Pyongyang å andra sidan.

I slutet av det föregående decenniet utvecklades dock dessa två länder mot en mycket mer krävande och krigisk hållning gentemot USA, det stämmer delvis i samband med Trump-administrationens komplexa ståndpunkter i ämnet.

Men det är onekligen sedan 2020, och särskilt från början av den ryska offensiven i Ukraina, som Teheran och Pyongyang nästan gemensamt har skiftat mot en hållning av aktivt trots mot USA och västvärlden i allmänhet. , går så långt. att använda offensiva militära medel mot amerikanska styrkor eller deras allierade.

3 döda, 34 skadade bland amerikanska soldater: spänningarna mellan Washington och Teheran har nått en ny milstolpe

Om USA nästan inledde flygangrepp mot Iran 2019, efter att det iranska luftvärnsförsvaret hade skjutit ner en RQ-4A Global Hawk-drönare, verkar denna episod i dag nästan ofarlig med tanke på iranska provokationer mot de amerikanska styrkorna de senaste Veckor.

Iran förstörde RQ-4 Global Hawk 2019
Förstörelsen av en Global Hawk-drönare av iranska luftvärnsförsvar förde USA inom slående avstånd från massiva attacker mot Iran. Vad kommer att hända nu när tre amerikanska soldater har dödats av attacker utförda av iranska ombud?

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Spänningar Mellanöstern-Iran-Saudiarabien-Israel | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna